/ iStock/Getty Images
Продължава активната комуникация на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2" по повод работата на централата за свободния пазар, съобщиха от енергийното ведомство.

По данни на Българската независима енергийна борса днес цените на електроенергията в сегмента "Ден напред" отново надвишават 300 лв/МWh. В отговор на тази ситуация ръководството на Министерството на енергетиката настоя пред ръководството на ТЕЦ-а днес да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар.

Стаменов: Отново скандално висока цена на тока на Енергийната борса за днес

Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията, изтъкват от Министерството на енергетиката.

Само преди броени дни, в резултат на активен диалог на ръководството на Министерството на енергетиката с ТЕЦ "Марица изток 2", за работа на свободния пазар на пълна мощност бе включен трети блок на централата, която дотогава работеше с два от своите осем блока. Това веднага даде отражение върху цените, намалявайки техните стойности с около 70 лв. за ден, се посочва в съобщението.
БТА