замърсяване
замърсяване / iStock/Getty Images
Швеция, Нидерландия, Италия, Испания, Австрия, Дания, Финландия, Португалия, Латвия и Люксембург приканиха съюза да приеме план за "зелено" възстановяване в обстановка на растящи опасения, че предизвиканият от пандемията от коронавируса удар върху икономиката може да отслаби действията в борбата с климатичните промени, предаде Ройтерс.

В отворено писмо министрите на околната среда и климата на тези 10 страни заявяват, че финансовата помощ за справяне с последиците от пандемията от коронавируса трябва да предвижда подкрепа за "Зелената сделка" на Европейската комисия за бъдеще с ниски въглеродни емисии.

България ще продължи да разчита на въглищните си централи

"Трябва да изпратим силен политически сигнал на света и на нашите граждани, че ЕС ще води с пример дори в тежки времена като сегашните и ще проправи пътя към климатичната неутралност и изпълнението на Парижкото споразумение" за борба с климатичните промени от 2015 г., се казва в писмото.

Десетте страни искат повишени инвестиции в подкрепа на възобновяемите енергийни източници, екологичния транспорт, енергийната ефективност и други мерки в подкрепа на заложената в "Зелената сделка" на ЕС цел да се постигнат нулеви нетни парникови емисии до 2050 г.

В писмото се приканват страните от ЕС да стоят настрана от краткосрочни решения в отговор на пандемията от новия коронавирус, "които създават риск да капсулират ЕС в икономика на базата на изкопаеми горива в продължения на десетилетия".
БТА