Теменужка Петкова
Теменужка Петкова / БГНЕС
България ще продължи да разчита на въглищните си централи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в сградата на КНСБ след среща със синдикалните организации КТ "Подкрепа" и КНСБ по въпроса за развитието на сектора в страната.

Петкова изтъкна, че в Интегрирания план "Климат-енергетика" е посочено, че до 2030 г., с хоризонт 2050 г., България ще продължи да разчита на своите въглищни централи. Причината е, че този вид мощност произвеждат 4 000 мегавата от общо 6000 базови мощности в страната. "Ние не можем с лека ръка да се откажем от този вид електрическа енергия", отбеляза енергийният министър. По думите ѝ 40% от електрическата енергия в страната ни се произвежда именно от въглищните централи, докато през зимата този процент достига 60.

Петкова: България губи по 110 млн. долара на година заради спрения транзит на газ

България ще готви рамкова позиция по въпроса за Зелената сделка, допълни Петкова. Тя счита, че Зелената сделката изправя пред много сериозно предизвикателство всяка една държава членка на ЕС, защото ще настъпят много сериозни трансформации в икономиките им. Освен това за България този въпрос става още по-важен и актуален, защото страната ни граничи със страни, които не членуват в ЕС и за тях тези правила няма да важат. Поради тази причина те ще могат да предлагат електрическа енергия на по-конкурентна цена. Затова страната ни ще постави този въпрос пред ЕК, защото такъв тип страни като България трябва да бъдат обект на специално наблюдение.

Министър Петкова инспектира тръбите за газовата връзка с Гърция (СНИМКИ)

Правителството ще се възползва от всички механизми за подпомагаме, които европейското законодателство представя. Това е Механизмът за капацитет, уточни Петкова.

В този си вид предлаганата Зелената сделка е неприемлива за България, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той изтъкна, че България спазва мерките, които са били подписани в Парижкото споразумение. "Ние сме за зелено развитие на България, което обаче може да осигури качествени и перспективни доходи", добави Пламен Димитров.

Петкова след среща с бизнеса за скъпия ток: Стигнахме до общи решения (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е на мнение, че все още има много неясноти по предлаганата Зелената сделка. Освен това предлаганият Фонд за справедлив преход не се било предвиждало как ще бъде финансиран. Той счита, че предлаганата пълна либерализация на енергийния пазар за битовите потребители трябва да стане плавно и постепенно.

Теменужка Петкова изтъкна, че България е посочила в Пътната карта, че пълната либерализация на енергийния пазар ще завърши през 2025 г. Но този процес ще трябва да се извърши плавно и на етапи.
БТА