/ ММИ
За по-плавен преход за комплекса „Марица изток“ се обяви кметът Живко Тодоров, според когото поставеният срок от 2025 година е абсолютно немислим. Той припомни, че нееднократно е заявявал позицията си за изготвянето на стратегия за бъдещето на комплекса.

„Закъснява се и с прехода, който трябваше да се направи, говори се за стратегия за изграждане на парогазова централа, но не се знае нито каква ще бъде цената й, нито дали ще реши проблемите на региона. Социалният ефект от скорошното затваряне на комплекса ще бъде погром за целия регион“, категоричен е старозагорският кмет.

Събраха близо 600 подписа за запазването на ММИ и ТЕЦ „Марица-изток 2“ в Сливен

Той смята, че е необходимо да се изготви ясна стратегия за изграждането на икономически зони около Стара Загора, които обаче да бъдат подпомогнати от държавата. Предложението за това бе отправено от община Стара Загора още при посещението на експертите-консултанти към ЕК, напомни Тодоров.

„Тези икономически зони трябва да привличат бизнес,  да имат изградена добра инфраструктура. Паралелно с това трябва да върви преквалификация на служителите. Няма ясна статистика относно профила на работещите там, има абсолютно мълчание по темата.

Необходимо е да се помисли и върху технологията за улавянето на въглеродния диоксид, подобна инсталация вече работи в Европа, което означава, че това е една възможност пред комплекса“.

Според старозагорския кмет проблемът с комплекса „Марица-изток“ виси върху цялото общество и затова не бива с лека ръка да се вземат тежки и важни решения, а е необходимо да се даде поне 10-годишен хоризонт. "По-малък срок- означава катастрофа“, категоричен е Живко Тодоров.

ГЕРБ в Стара Загора подкрепя инициативата за защита на комплекса „Марица изток“

Предстои всички групи в Общинския съвет в Стара Загора да се обединят в защита на комплекса с една обща декларация.

В началото на следващата седмица, по настояване на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, ще се състои среща със синдикатите в Раднево.