/ Dariknews.bg
За оцеляване на ТЕЦ "Марица-изток 2" са необходими спешни мерки, алармират синдикатите. Те настояват министерството на енергетиката да предприеме  действия по увеличаване капитала на дружеството и бързи промени в Закона за енергетиката. В противен случай държавната ТЕЦ  ще бъде поставена във финансова несъстоятелност.

Министър Петкова запозна синдикатите с мерките за стабилизиране на „Марица-изток 2“

Ако няма увеличение на капитала на дружеството, изпълнителният му директор по закон е длъжен да го обяви в несъстоятелност най-късно в края на годината, а всеки кредитор може да го обяви във всеки един момент, обясни председателят на Конфедерацията на енергетиците Георги Петров.

Да се преразгледа законовото изискване КЕВР да не определя цена на електроенергията за изкупуване от Обществен доставчик от производители, чиято регулирана цена надхвърля с повече от 10 на сто от прогнозната пазарна цена за регулаторния период.

До 2030 г. няма да закриват мощности в „Марица-Изток“

Сега ТЕЦ-2 е поставена в неравностойно положение спрямо другите централи в Комплекса-изисква се дружеството да демонстрира положителни финансови резултати. Синдикатите настояват още за задължително прилагане на съществуващата възможност за признаване в цената на критичната инфраструктура.

Ръководството на „Мини Марица - изток“ е с нов тригодишен мандат

„Считаме, че без ангажирани и адекватни действия през годината ТЕЦ Марица-изток 2 се обрича на постепенно затваряне до 2025 година“, е записано в позицията на синдикатите. В момента ТЕЦ 2 работи на два блока с 360 мегавата. От началото на този месец  около 30% от служителите са в платен годишен принудителен отпуск.

Цари високо напрежение заради липсата на конкретни действия, силно притеснение има и в Мини Марица-изток, където по данни на синдикатите в Участък добив на Рудник 1 работят едва половината от служителите-останалите също са в отпуск. Заради критичната ситуация в комплекса енергетиците отново заявиха готовността си за стачни действия.

протест
Dariknews.bg


На протест в защита на бъдещето на комплекса Марица изток преди обед в Стара Загора се събраха десетки работещи, подкрепени и от граждани. Протестът се проведе преди началото на двудневен енергиен форум, домакин на който е Стара Загора. Форумът, наречен „Чиста енергия“ и инвестиции в енергетиката - реалности и предизвикателства" е организиран от Института по енергиен мениджмънт.

Жечо Станков
Dariknews.bg


Лектор на форума бе и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който съобщи, че до  средата на годината се очаква Европейската комисия да утвърди искането на страната ни за увеличаване капитала на ТЕЦ Марица изток-2. Станков увери, че централата няма да фалира до края на годината.