Пламен Димитров
Пламен Димитров / БГНЕС
До 2030 година няма да има закриване на мощности в комплекса "Марица-Изток", съобщават от пресцентъра на КНСБ. Това важи както за ТЕЦ-ове, така и за мините. Това е разписано в Интегрирания национален план за климата и енергетиката до 2030 година, с хоризонт до 2050 година, представен за първо обсъждане пред синдикатите в Министерство на енергетиката.
 
На срещата е присъствал президентът на КНСБ Пламен Димитров, Валентин Вълчев от миньорската федерация, Георги Петров от НФЕ, Божидар Митев от НСФЕБ, както и лидерите на синдикалните организации в ТЕЦ "Марица Изток" 2 Деян Дяков и Мини "Марица Изток" Наско Митев.

Държавата ще осигурява допълнително ток на борсата, обяви Теменужка Петкова
 
Интегрираният национален план в областта на енергетиката и климата е устойчив, социално приемлив и гарантира националните интереси на страната ни. Той ще разпише ясно, че България няма друга алтернатива освен въглищната енергетика, е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от пресцентъра на КНСБ. По думите й въглищата са част от националната сигурност и няма друга алтернатива за енергийната ни система.

След 2030 година се планира поетапно закриване на мощности в трите ТЕЦ-а на територията на комплекса, са заявили от министерството, цитирани от синдиката. Причината е техният технологичен ресурс. Ако обаче има инвестиции в нови технологии, те ще продължат да работят, са обявили от ведомството.

Теменужка Петкова: БЕХ не може пряко да влияе върху свободния пазар на тока
 
ТЕЦ Марица Изток 2
БГНЕС


В плана е записано, че до 2030 г. България може да има нова ядрена мощност, е станало ясно на срещата с КНСБ и КТ "Подкрепа". Това обаче е записано под условие, тъй като зависи от частния интерес към проекта и редица други условия.
 
Веднага след като стартират консултациите с Европейската комисия по проекта на плана ще започне паралелно обществено обсъждане и у нас с Народното събрание, местни и регионални институции, местната общественост, неправителствени организации и други заинтересовани страни.
 
Синдикатите и министерството са се разбрали, че ще имат втора среща по плана в началото на февруари, след като се запознаят с проекта.