Млекопрозводителите срещу вноса на сухото мляко
Млекопрозводителите срещу вноса на сухото мляко / netinfo
“За една година председателстване съм изхарчил 5-6 хилади лева лични пари. Всичко обаче е било за оцеляването на сектора.”

Това каза в интервю за Дарик радио бившият председател на Старозагорската асоциация на млекопроизводителите Танчо Колев.

През почивните дни той беше заменен от Господин Господинов, който освен млекопроизводител е един от най-големите млекопреработватели в региона.

”В събота на Управителния съвет в дневния ред бяха предвидени 9 точки. Смяната на председателя беше изтеглена като втора точка, а останалите не бяха разгледани. Като мотив за освобождаването ми беше посочено, че съм провел среща с Бойко Синапов, без да уведомя за това членовете на УС. Нашата организация винаги е защитавала интересите на млекопроизводителите и се е разграничавала от опитите исканията ни да бъдат политизирани. Ще продължа да работя и да защитавам интересите на млекопроизводителите, но смятам да направя алтернативна организация. Имам подкрепата на много мои колеги”, обясни Колев.

Старозагорските млекопроизводители се готвят за пореден мирен протест.В сряда от 12 часа те ще излязат на пътя за Димитровград.

Фермерите настояват да се спре вноса на сухо мляко. “Проблемът трябва да се разреши от Министерството на икономиката. Суровината струва едва наполовина от изкупната цена на млякото. Това ни обрича на гибел. А откъде идва сухото мляко-можем само да гадаем. Сред вносителите са Полша, Украйна и азиатските страни”, коментираха млекопроизводители от региона.

За сряда е предвидена и блокада на ГКПП Оряхово, закъдето ще заминат и представители от местната структура на млекопроизводителите.