38 хиляди ученици в Старозагорско през новата учебна година
38 хиляди ученици в Старозагорско през новата учебна година / netinfo

196 ученици в Старозагорско ще отговарят на въпросите от Вариант 1 на днешната матура по Български език и литература, който бе изтеглен в просветното министерство. Зрелостниците са разпределени в 4 училища - 2 в Казанлък и 2 в Стара Загора. 58 от учениците не са се явили на държавения зрелостен изпит. Това каза в тази сутрин в студиото на Дарик Стара Загора началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Любенов.

15 дни преди началото на новата учебна година има осигурени 3200 комплекта с безплатни учебници за учениците от 1 до 7 клас.

"Тази година първолаците са 2084, което е с близо 400 по-малко от предходната", съобщи още Любенов.

Близо 38 хиляди са учениците в Старозагорско, които ще бъдат обучавани от 3200 учители в областта през новата учебна година.

Две училища от Община Казанлък, както и тези в селата Дунавци и Розово ще бъдат закрити.

"Това са училища, които са закрити след решение на Общинския съвет и със заповед на министъра на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова. В момента се изчаква решението на Върховния административен съд за закриване на Професионална гимназия по строителство в Казанлък", обясни началникът на Регионалния инспекторат по образование.

Любенов допълни, че няма вероятност да бъдат съкратени преподаватели поради закритите около 30 паралелки в учебните заведения в областта. В Националния план-прием след седми клас са заложени завишени бройки, така че няма съществена промяна в броя на учениците и паралелките.