Дилърите от т.нар. "кръвна мафия" качват цените на фона на пандемията
Заплахи за саморазправа и незаконна търговия с кръв пред Националния кръвен център в София. Затова съобщава жена, която е станала свидетел на меко казано наглото отношение на дилърите пред сградата. А на фона на пандемията и намалялото кръвоаряване, дилърите качват цената. Като вече се продава по 500 лв. на човек.  Ще я наричаме Гергана, а него Иван. Защото искат да са анонимни. От съображения за сигурност. Преди дни тя решава да се включи в кампанията по кръводаряване на Здравното министерство и се отзовава да даде кръв в Националния кръвен център в София, предава NOVA.

 „Този път на вратата ме спря една жена, която имаше нужда от кръв за майка ѝ. Така или иначе щях да дам безвъзмездно и казах, че ще дам на майка й. Жената ми каза, че ще ми плати, аз й казах, че това е незаконно и ще го направя без пари", обясни Гергана.

На регистратурата в центъра момичето разбира, че е нужна допълнителна информация за нуждаещата се жена. „Тогава се обадих на приятеля ми. Когато той попита жената за допълнителната информация, тя каза, че вече се е оправила, че ще си има проблеми и си е платила на циганите”, разказва тя.

Възмутена от случилото се, Гергана подава жалба до ръководството на Националния център, полицията и здравното министерство.
.
"Единствено директорът на Националния център  ми отговори, че много пъти са се сблъсквали с това. Няма какво да направят, органите от второ РПУ са взели мерки, но те са били временни", каза още тя.

Екип на NOVA провери на място пред Националния кръвен център как се търгува човешкият живот. Още с приближаването към сградата им предлогат оферта за даряване на кръв.
Казват, че им е необходим 1 литър кръв за тяхна близка, на която предстои операция в столична болница.  И пазарлъкът започва.  В разговора се включва и мъж, очевидно тартора на групата от така наречената "кръвна мафия". 

След като се споразумяват за цената, въпросният  мъж записва имената на мнимата ни близка. Дават и телефонен номер, на който чакат обаждане, че дарението е направено. В края на разговора получават още разяснения от мъж, който се представя като Сашо. След минути екипът на NOVA се връща с камера и попада на тартора, който обстойно обяснява  как ще се получи схемата. Той отказа да говори пред камерата.

За черния пазар на кръв се знае от години, въпреки това, човешкият живот продължава да се измерва в няколко банки кръв и няколко стотин лева. Във време на епидемията от коронавирус справянето с тази незаконната дейност се оказва трудна задача.