„Закарайте детето в „Пирогов” - това са единствените думи на доц. Шишков към пожарникарите
Шестимата пожарникари, които първи влязоха в огъня след взривовете в склад за пиротехника край Елин Пелин, за пръв път разказаха за инцидента от 25 юли, който взе живота на четирима души.

Дежурният на смяна Георги Георгиев получава сигнал за огъня, който обхваща складовата база. „На място заварихме силно задимяване, с гърмежи вече. Не се виждаше складовата база от задимяване”, разказва огнеборецът.

Охранителят на складовата база ги насочва към доц. Шишков и неговата дъщеря.

Община Елин Пелин с важно предупреждение заради взривения склад с фойерверки

„Излезе от задимената сграда и ни каза къде се намират - до един камион на входа на обекта. Доц. Шишков беше прав, можеше да се движи, но момичето - не. Даже като стигнахме каза „Закарайте детето в „Пирогов”. Това му бяха единствените думи”, спомня си Георги Георгиев.

Пожарникарите споделят, че първоначално доц. Шишков не е искал да тръгне с тях.

Дотогава той стоеше до нея, някак си тръгваше наобратно, не искаше да тръгне с нас. Това наложи да го върнем обратно, не знам доколко ме е разбирал какво му казвам от адреналина. Наложи се колегата да го убеди”, разказва още огнеборецът. „Казах му да се хване за носилката, да помага и да върви напред. Послуша ме и тръгнахме. Нищо не отговореше, беше в шок човекът”, допълни колегата му Красимир Христов.

Собственикът на складовете в Елин Пелин съобщи, че синът му е един от загиналите

На помощ се притекли и колегите им от следващата смяна.

„Когато влязохме с дихателни апарати, заварихме доцентът седнал до дъщеря си. Тя беше на носилка”, спомня си началникът на смяна в ПБЗН - Елин Пелин Стоян Стоянов. Потвърждават и присъствието на един цивилен човек, който се е опитвал да стигне до района на складовата база.

„Видяхме го, че се задава отнякъде. Казахме му да качва доцента на джипа. Той го направи и го упътихме да го закара към линейката. Целта беше и да го изкараме от тази обстановка, защото след 5-10 минути имаше адски взрив. Беше опасно”, казва Стоянов.

Именно заради непрестанните взривове не последвал втори опит да влязат в огъня да търсят оцелели.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня