Четири жертви, постоянни взривове - дори и към този момент, десетки съсипани къщи на нищо неподозиращи хора - това е равносметката от взривовете в складовете за пиротехника на пътя между село Гара Елин Пелин и Елин Пелин.

Тази сутрин министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че при оглед със специализирана техника, автомобил тип "котка" и костюми експерти са успели да влязат във взривените складове, за да направят оглед. Намерено е едно обгоряло тяло на човек, който е бил на входа на един от складовете.

Откриха две тела в склада за фойерверки в Елин Пелин

Единственото положително е, че най-големият склад, в който се съхранява пиротехника и специализирани изделия с еквивалент от поне 2 тона тротил, не е засегнат от пожара, а пожарникарите го обливат денонощно, за да го охлаждат и предпазят от взривове.

Към 9.00 часа сутринта екип от следователи, полицаи и прокурори влезе в склада, за да направи нов оглед, а към 10.30 от прокуратурата разпространиха съобщение, че е намерено и тялото на втори човек, също силно обгоряло.

Шестима души със сигурност са били в складовете, когато е станал инцидента - това са вече починалите доц. Шишков и дъщеря му Кристина, двама души, чиито тела бяха намерени обгорели, охранителят, и още едно момче, което министър Стоянов определи като "изключителен късметлия".

"Момчето каза, че първоначално е влязъл в един микробус, за да се скрие. Колата се е запалила впоследствие, а момчето е избягало под оградата. После спира случаен автомобил, който го закарва до гарата, откъдето се обажда на майка си. Тя идва да го вземе, той се прибира вкъщи, и малко безотговорно сяда и просто си пуска телевизора. А ние през това време се опитваме да разберем кой е бил по това време в склада. Родителите на момчето са могли да проявят отговорност и да ни потърсят, а момчето трябваше да остане тук и да съдейства на властите", обясни министър Стоянов.

От МВР разбрали за момчето чрез множество беседи с хората на място, изпратили и патрулка да го доведе. Момчето не е служител на фирмата. Тепърва ще се установява какво е правило това момче в склада след работно време, предстои много дълго разследване, каза още Стоянов.

Според свидетелските показания на момчето инцидентът е тръгнал от взрив, а после вече е тръгнал пожара и дима. Взривът се е чул от офиса на фирмата, където са работили експертите, за да изнесат техника за тържество, а не от складовете.

Охраната, доц. Шишков и дъщеря му, момчето, което се спаси, и още двама човека - това са били хората вътре, общо шест човека.

Едното тяло със сигурност е на мъж, разпознато е от съдебни медици, съобщи на брифинг окръжният прокурор на София Наталия Николова. "Работим по всички възможни версии - от човешка небрежност, до повреда на някое от изделията, техническа неизправност, работим и по версия за случайно деяние, както и ще проверим версията за умишлено причинено деяние. След огромен брой експертизи ще можем да бъдем по-конкретни във версията. Изискана е цялата документация на склада, която ще бъде предоставена на разследването. Разпитани са около 8 свидетеля, сред които и охранителя, и другото момче, което се е спасило от пожара", каза още прокурорът. И уточни, че аутопсиите на обгорените тела ще бъдат извършени в "Александровска" болница, а на другите двама вече са извършени в "Пирогов".

Прокурор Николова: Едното от откритите след взрива край Елин Пелин тела е на мъж

Очаква се огледът на взривените складове да отнеме поне седмица. "Целта беше да се установят труповете, които бяха намерени от нас. Те тепърва трябва да се идентифицират. Отделно се работи с тежка техника, която да направи просеки през слънчогледовите насаждения, чрез които ще има възможност пожарните автомобили да се приближат и да поливат другия склад от по-близко разстояние", обясни министър Стоянов.

За момента движението по пътя от Гара Елин Пелин до Елин Пелин е затворено.

Искам да успокоя гражданите на околните населени места, че няма опасност от взривове. Отделно, от първия ден се замерва качеството на въздуха, за момента няма никакви повишения на които и да било стойности" каза още министърът. И изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Утре предстоят разпити в Националното следствие. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС