Кой е човекът, помогнал на бащата и дъщерята, загинали при взривовете в складовете за фойерверки в Елин Пелин. Охранител ли е или жител на село Гара Елин Пелин? Къде се размива информацията на властите и разказът на свидетеля Кирил Тодоров?

Напомняме, че доцент Петър Шишков и 20-годишната му дъщеря Кристина Шишкова починаха, след като лекари се бориха за живота им след инцидента в складове за фойерверки край Елин Пелин. Направен е оглед на малка част от местопроизшествието близо до сервизното помещение на склада на фирмата, там са открити телата на други двама души, те са силно овъглени, съобщи Наталия Николова, окръжен прокурор на София област. Съгласно заключението на съдебния медик причината за смъртта на двамата е баротравма - починали са от взрива

Ясна е причината за смъртта на двамата загинали, открити след взрива край Елин Пелин

Припомняме думите на вътрешния министър Калин Стоянов. „Има и един охранител, който е в шок. Той е помагал до последно“, каза в деня на експлозиите той.

От друга страна от разказът на свидетел на катастрофалния инцидент Кирил Тодоров, който има имот в село Гара Елин Пелин, става ясно, че той е помогнал на доцент Петър Шишков и 20-годишната му дъщеря Кристина Шишкова. Вижте ужаса от фаталния момент през неговите очи:

По думите му негов съсед от селото му се обадил, за да го предупреди за пожара. По най-бързия начин мъжът пристигнал на мястото на взривовете.

БТА

„Аз виждам пожара в полето, докато карам, и решавам да продължа напред и се надявам, че някъде там ще има пожарни. Имаше сериозен дим. След това завих от пътя и видях два черни обекта – предполагах какво са. Срещу мен имаше група пожарникари с маски – без автомобили, но пеша, минимум 4 души бяха“, спомня си Кирил по bTV.

Оказало се, че това са мъж и жена. „Доцентът се изправи – той беше подвижен, аз размених няколко приказки с пожарникарите, докато стоя в колата и се разбрахме да ги кача в колата и да ги пренеса до някъде. Доцентът се качи в колата, а дамата я изнесоха на носилка“, разказва още той. 

Мъжът споделя още, че в колата не е говорил с доцента, като по този начин се опитал да съхрани и себе си, и него

„Продължих към главния път – там имаше минимум 2 линейки с 2 пожарни. Дамата от линейката ме пита дали има още ранени – аз й казах, че имаше още една жена и я информирах, че доцентът е единственият човек, който може да даде информация – има ли още хора, или няма", казва Кирил.

Разказът на свидетеля съвпада с описанието на властите за охранителя, който е помогнал за извеждането на двамата.

Малко по-късно вътрешният министър Калин Стоянов коментира интервюто на очевидеца. „Как на 5 ден се появява свидетел, който не идва при нас, за да бъде разпитан като такъв, а отива в медийните студиа. Как той си позволява да дава оценка за пожарите? Той следва вечерта да бъде там, за да даде информация. Пожарникарите, които реално изведоха доцент Шишков, ще бъдат разпитани днес. Този човек също е късметлия, той не е имал работа там“, категорично заяви Стоянов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня