В Стралджа техника и хора са в готовност за недопускане на пожари
В Стралджа техника и хора са в готовност за недопускане на пожари / Общински пресцентър Стралджа

На фона на очакваните високи добиви от зърно в община Стралджа тази година участниците в разширеното съвещание на комисията за защита от бедствия и аварии под ръководството на кмета Митко Андонов гарантираха своята готовност за недопускане на пожари в общината. От общинската пресслужба уточняват, че две са основните заповеди на Андонов, в които се посочват всички необходими действия, осигуряващи пожарната безопасност на обектите, населените места, посевите и горите по време на кампанията по прибиране и съхранение на реколтата през пожароопасния период на годината. Освен провеждането на задължителните съвещания с кметовете и кметските наместници съвместно с представители на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, първата заповед посочва и графиците за инструктажи по места с участието на всички ръководители и участници в прибиране на реколтата.

До момента вече са подготвени списъците на участниците в жътвата, създаден е ред за техническите проверки на земеделската техника като категорично не се допуска непроверена или съмнителна техника. Кметовете и кметските наместници имат задължението да сформират гасачески групи.

Началото на жътвата ще се предхожда от качествено разжънване, разораване на противопожарни ивици. ВиК представителите правят обход на селата и преглед на всички хидранти с осигуряване на подстъпи до тях. Всички складове и площадки за зърно ще имат осигурена физическа охрана. Съгласно заповедта не се допуска нощуването на туристи, временни работници и други в стопанските дворове и на полето, както и паркиране на превозни средства и нощуване покрай пътища в близост до складиран фураж. Изрично се забранява изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци в земеделските земи.

Според Митко Андонов началото на сезона е добро, организацията на противопожарните дейности показва сериозна ангажираност на всички нива. Той напомни на кметовете и кметските наместници да вземат присърце работата по информиране на населението за спазване на противопожарните правила като лично обходят всеки дом и водят индивидуални разговори с възрастните хора.

 

На съвещанието, в което взеха участие и представителите на РС „Пожарна безопасност и спасяване”, ВиК дружеството, РУ ”Полиция” бяха обсъдени конкретни въпроси на кметовете за местоположението на хидрантите, за осигуряване нужните инструменти за гасачите, за поддържане връзка между кметствата и различните институции. Не беше подминат и въпроса за охраната на селскостопанската продукция, тема която ще бъде повод за предприемане на конкретни мерки от общината и полицията.