Слънчева централа в Болярово искат да строят французи
Слънчева централа в Болярово искат да строят французи / netinfo

Община Болярово получи предложение от френско проектантско бюро, представлявано от г-н Морел – специалист в областта за изграждане на алтернативни източници на енергия, с юрист Димитър Палов за съвместно изграждане на слънчева централа на територията на общината, съобщиха отам. Стана ясно, че по предложения проект може да кандидатства само община в една от оперативните програми на Европейския съюз, като финансирането е 100 %. Субсидията се получава само тогава, когато проектът бъде изпълнен.

Във връзка с това общината трябва да кандидатства пред ЕС за изграждането на централата, а френската проектантска фирма ще й бъде партньор като се ангажира с подготовката на проекта и представянето му пред ОбС за одобрение. Субсидията от ЕС при завършването на предложения проект е в размер на 14 млн. евро.

Община Болярово даде принципно съгласие, но окончателно си решение ще вземе след разглеждане на докладната записка, която проектантската фирма ще представи пред общинските съветници на едно от следващите му заседания.