Сливен отбеляза 174 годишни от рождението на Хаджи Димитър
Сливен отбеляза 174 годишни от рождението на Хаджи Димитър / община Сливен

174-та годишнина от рождението на Хаджи Димитър бе отбелязана днес с общоградско поклонение в Сливен на едноименния площад в центъра на града.

Тържественият ритуал по полагане на венци и цветя се състоя с участието на Чинтулова чета при ПМГ „Добри Чинтулов”, ученици от сливенските училища, много гости и граждани на Сливен.

Присъстваха кметът Кольо Милев, областният управител Корнелий Желязков, народните представители Десислава Танева, Валери Жаблянов и Деян Дечев, председателят на Общински съвет – Сливен Мария Григорова, кметове на населени места, ръководители на институции и организации, ученици от сливенските училища, гости и жители на града.

„Когато в далечната 1883 година нашите предци за първи път отбелязали рождението на великия ни съгражданин, идеалите за които се е борил той, все още си пробивали път между настоящето и бъдещето. Днес, 174 години след рождението на Хаджи Димитър за нас Свободата и Родината са безусловни  ценности, които ни съпътстват от раждането. Често обаче в забързаното време се случва да забравяме техния смисъл. Но нека никога не забравяме, че заради свободата и родината герои от ранга на Хаджи Даимитър жертваха живота си. Нека в днешния ден сведем глави пред мащабите на тази саможертва”, каза в словото си кметът на Сливен Кольо Милев.

По-рано днес в родната къща-музей на сливенския войвода се проведе урок по родолюбие с участието на ученици от ОУ „Христо Ботев” и художествени формации от НЧ „Хаджи Димитър”.  Началото на организираните тържества по повод рождението и подвига на Хаджи Димитър е през 1883 г.

Паметникът на Хаджи Димитър е издигнат в центъра на Сливен през 1935 г. и е един от символите на града. Признателните потомци назовават площада на негово име.