Масови проверки за имитиращи продукти
Масови проверки за имитиращи продукти / DarikNews.bg, архив

Над 500 проверки са извършили инспекторите в Областна дирекция „Безопасност на храните” в Сливенска област от началото на годината до сега. Това съобщи за Дарик директорът на институцията д-р Пламен Пенчев. Съставени са 7 акта за продажба на продукти с неизвестен произход и продажба на сурово място и други пакетирани стоки на нерегламентирани места. Санкциите са в размер от 150 до 2000 лева глоба.

Проверки се извършват основно в млекорпреработвателните предприятия и обектите за търговия на едро и дребно за спазване на Наредбата за изпълнение за специфичните изисквания на млечните  продукти. Задължително имитиращи продукти трябва да бъдат изложени в отделни щандове и етикет с надпис имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Няма констатирани нарушения издадени са само предписания.

Засилен е контролът по окачествяване, съхранение и предлагане на пазара на продукти от птиче месо. Предприятията нямат право да произвеждат и реализират до крайния потребител сурово птиче месо, които са сприцовани с водозадържащи агенти. Такива продукти се предлагат само преминали през термична обработка. Резултатите от проверката показват, че се спазва Наредбата и няма констатирани нарушения.