/ iStock/Getty Images
Дадени са предписания на дружеството - незабавно да се предприемат мерки за прекратяване на горенето и да се извърши почистване на площадката
На 19 юли в РИОСВ е постъпил сигнал за обгазяване вследствие на възникнал и потушен пожар на територията на площадка за дейности с отпадъци в землището на кв. "Мътница" в Шумен, съобщиха от екоинспекцията.

Експерти незабавно извършиха проверка на място на имота, който е собственост на „Метарекс“ ООД. При проверката е констатирано, че все още има налични горящи и тлеещи отпадъци, дименето на които продължава.

Пожар унищожи десет декара с пшеница в землището на село Марково

Установено е, че пожарът е вилнял на територията на цялата площадка, за която дружеството притежава Разрешение за дейности с отпадъци, издадено от РИОСВ.

При огледа е констатирано, че са изгорели всички съхранявани и третирани на място отпадъци: хартия, пластмасови и дървени. Осъществен е контрол за качеството на атмосферния въздух (КАВ) с газанализатор на РЛ-Шумен, който се използва в случаи на аварийни ситуации вследствие на пожари, промишлени замърсявания и други.

Апаратурата е позиционирана до най-близко разположената жилищна сграда. Анализът на резултатите от индикативното измерване не показва достигане и превишаване на алармените прагове на серен диоксид и азотен диоксид.

Данните за периода 16-19 юли от разположената в града, автоматична измервателна станция също са под нормите по всички контролирани замърсители на атмосферния въздух.

Дадени са предписания на дружеството - незабавно да се предприемат мерки за прекратяване на горенето и да се извърши почистване на площадката от наличните изгорели отпадъци и разтопена пластмаса.