"От "Автомагистрали - Черно море" очакват от държавата да им бъдат платени 50 % от заработените 27,6 млн. лв. за извършен през миналата година ремонт на участък от автомагистрала "Тракия". Това съобщи на пресконференция икономическият директор и секретар на синдикалната организация на пътностроителната фирма Петя Стоянова.

Съкращават служители на „Автомагистрали – Черно море“

„Синдикалната ни организация прецени, че не е удачно утре да се извършат обявените от нас протестни действия предвид политическите протести и във връзка с последното изказване на регионалния министър Гроздан Караджов в предаване по една от националните телевизии, където каза, че в сряда предстои приемане на постановление на Министерския съвет, което ще даде възможност за плащане на 50 на сто от дължимите средства.

След това ще се очаква доклад на назначена комисия, която нямаме идея на какъв принцип е съставена и функционира, за да се разплати и останалата част от средствата, които държавата ни дължи за извършения ремонт на автомагистрала „Тракия“, отбеляза Стоянова. 

"Целта на синдикалната организация към фирмата и на работодателя е близо 800-те създадени трайни работни места да бъдат запазени, а не да протестираме", обясни тя.

„Искаме да ни се изплатят дължимите пари за ремонта на автомагистрала „Тракия“, която е въведена в експлоатация, приета е от възложителя и се събират тол такси за използването на ремонтирания участък, за да може фирмата да работи и да не се стигне до приключване на процедурата по масово уволнение, която сме обявили в Бюрото по труда в Шумен“, каза Стоянова.  

Работниците от „Автомагистрали-Черно море“ излизат на пореден протест

Тя припомни, че на 14 март от пътностроителната фирма обявиха, че предвиждат съкращение на 70 % от персонала си заради неразплатените от държавата средства.  

„Ако обещанието на министър Караджов бъде спазено, няма да се пристъпи към масово съкращение на персонал. За съжаление има напуснали служители - кадри, които сме създавали с години“, допълни производственият директор на фирмата Асен Йорданов. 
БТА