Национален протест на пътно-строителните фирми в цялата страна се проведе днес, както предварително бе заявено в часовия диапазон между 16:00 и 17:00 ч. Причината - липсата на разплащания, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени проекти. От браншовата организация съобщиха, че не са им плащани заплати от 5 месеца, а докато държавата търси решение, те излязоха в няколко града на страната.

протест работници
БТА


Както бяха обещали, протестиращите вдигнаха блокадите в 17:00 ч. Въпреки това на много места в страната се образуваха огромни тапи и опашки от автомобили.

В София пътни строители се събраха на протест пред сградата на Министерски съвет и блокираха движението по бул."Дондуков".

Работниците бяха облечени в сигнални жилетки, някои от тях и с каски. На плакатите, които носеха пишеше: "Защо обезкървявате пътищата?", "200 хил. служители или 200 хил. безработни, кое избирате?", "Държава без пътища няма!".

протест пътища

Служители на фирма "Пътно поддържане Варна 2018" блокираха движението в двете посоки по Аспарухов мост в града. Те също протестираха заради неизплатени средства за зимно поддържане през миналата година.

Недоволните настояха и да има възлагане на тази дейност за предстоящия зимен сезон, за да може да се подготвят за него. Служителите издигнаха плакати "Държава без пътища няма", "Пътищар е гордост, а не унижение!" и други.

Бургас също бе част от градовете, в който се проведе протест. Недоволните служители затвориха едната лента на пътя от морския град към магистрала "Тракия". 

"Към всички пътно-строителни фирми в страната между 800 млн. и 1 млрд. лева са неразплатените средства към момента, като това са изчисления до края на годината за неща, които и в момента се работят", заяви Иван Иванов, представител на браншова камара "Пътища".

"Вече не можем да издържим и настояваме да ни се плати поне частично. Останалите средства сме склонни да ги изчакаме до края на годината или в началото на следващата. Но вече имаме много задължения за превозвачи и заплати и не можем да издържим", допълни той.

протест работници
БТА


С тежки машини представители на пътностроителни фирми блокираха за един час пътя от Пазарджик за магистрала "Тракия". Основните искания бяха за възстановяване на държавното финансиране за поддръжка и строителство на пътища.

Протестиращите бяха издигнали лозунги "Път без посока няма!","Ще има зима без снегорини!", "Не сме крадци!". Движението беше отбивано от полицията по обходни маршрути и блокирани автомобили нямаше.

Около 100 работници на пътностроителна фирма от Търговище и представители на техни колеги от София се включиха в националния протест, организиран от браншовата камара "Пътища", заради неизплатени от държавата средства за извършени от компаниите от бранша дейности. Те изразиха недоволството си на пътния възел на АМ "Хемус" край с. Белокопитово, без да блокират движението.

Пред БТА протестиращите от Търговище казаха, че са притеснени от липсата на поръчки към фирмата и от евентуално съкращение. Част от тях са недоволни и от ниските заплати в сектора. Търговищката фирмата работи само по изграждането на новия участък на автомагистрала "Хемус" - от Белокопитово до Буховци, каза служителят й Радомир Хаджигенов. Според него отсечката е почти завършена, но от април липсвало регулярно изплащане на средства от страна на държавата по изпълнението на договора.

На днешния протест нямаше работници на "Автомагистрали Черно море" в Шумен, които проведоха няколко протеста на пътния възел в средата и края на август, заради неразплатени от държавата над 37 млн. лв. на фирмата за ремонт на отсечка от автомагистрала "Тракия". "Вероятно ще възобновим протестите си от следващата седмица, защото нямаме отговор и на множеството писма, изпратени до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и не знаем какво друго да направим, за да си получим парите", каза финансовият директор на фирмата Петя Стоянова.

протест пътища


Работници и представители на пътностроителни и пътноподдържащи фирми протестираха и блокираха за кратко /минути/ Околовръстното шосе на Пловдив край Първенец. Те настояха за изплащане на блокираните им от 4-5 месеца възнаграждения и твърдят, че са изпълнили възложените им дейности, но не са получили никакво заплащане. И настояха да се намери методика за разплащане на изработените от тях средства към момента.

Представител на браншовата организация обясни, че от пет месеца фирмите работели по пътни обекти с държавно финансиране не са получавали пари по договорите си. Става дума за проекти като ремонта на магистрала "Тракия", както и за други замразени от Агенция "Пътна инфраструктура" обекти. Текат преговори с министерството и очакваме да си получим плащанията.

На протеста не стана ясно кои фирми представляват присъстващите, тъй като самите те отказаха всякаква информация и настояваха да се говори само с организаторите. Фирмите обаче настояват държавата да им плати за извършената строителна дейност през последните месеци.

протест пътища


Служители на пътноподдържащите фирми в Благоевградско протестираха при пътен възел "Благоевград-юг", който свързва автомагистрала "Струма" с главен път Е-79. В продължение на около час камиони на една от големите фирми в региона правиха обиколки в кръговото кръстовище, което извежда трафика от автомагистралата към главния път.
Протестиращите работници посочиха като причина за протеста неизплатени заплати. По думите им от пет месеца не са получавали възнаграждение за труда си. "Искаме си работата и парите, без пари не става, много трудно се преживява", каза пред журналисти Александър Мутафчиев, който сподели, че е работник към една от пътноподдържащите фирми от петнайсет години.

Георги Гълъбов, който също е дългогодишен служител на фирмата, каза, че причината, която техният работодател посочва за забавянето на заплатите, е липсата на плащания от страна на Агенция "Пътна инфраструктура". Обектите, които не са изплатени на територията на областта са няколко, каза още той. "Има риск и зимата пътищата да останат непочистени, ако няма договори. Ние не сме подготвили нито една машина, а работим с повече от сто, трябват средства за гуми, акумулатори.", допълни Георги Гълъбов.
Протестиращите подчертаха, че протестът е мирен, но се надяват, че ще се обърне внимание на призивите им и скоро ще получат неизплатените си заплати.

Благоевград протест
БГНЕС

Работници от пътно-строителни фирми, производители и монтажници на мантинели блокираха за един час от 16,00 ч. до 17,00 ч. пътя между Перник и София на кръстовището в пернишкото село Драгичево. Недоволните настояха да получат дължимите им пари за свършената от тях работа.Четирикилометров участък по пътя Перник - София от с. Драгичево до границата на Пернишка област е ремонтиран от "Пътища Перник" ДЗЗД, с което АПИ има договор по ЗОП за поддържане на републиканските пътища на територията на областта.

Строителите се оплакаха, че са си свършили работата, която не е заплатена. Според главния инженер Росен Миланов обектът е приет от Агенция "Пътна инфраструктура", но не са преведени никакви пари от дължимите за ремонта на шосето 2,6 млн. лв. По думите му дружеството е извършило и множество други текущи ремонти на пътища в областта, за които не е получило нито лев. "На 12,7 млн. лв. възлизат неиздължените пари за построени от нас обекти", твърди Миланов. Той увери, че от тях 5,3 млн. лв. са фактурирани и въпреки това не са платени. Това довело до задлъжняване с ДДС от страна дружеството. Според Миланов от март не са превеждани никакви пари на "Пътища Перник", а от три месеца хората са без заплати. Сметките на дружеството са блокирани от НАП заради невнесени за два месеца осигуровки. "Използвали сме всички наши ресурси, дори теглихме кредити. Подведохме и фирми партньори, дължим пари на доставчици, дължим за осигуровки", каза Миланов.

протест пътни строители
БГНЕС

Протестиращите поискаха оставката на министър Виолета Комитова.

Кметове на населени места и граждани се опасяват, че през зимата ремонтираният участък от трасето между Перник и София няма да може да се почиства, защото в този му вид в него не могат да влязат снегорини.

Към недоволните се присъединиха и жители на селата Кладница и Драгичево. На протеста дойде и Мая Манолова, която заяви, че ще се постарае да доведе министър Комитова на място. Заради блокирането на пътя се образува дълга колона от автомобили от София към Перник. Полицията отбиваше колите в посока столицата на пътен възел "Даскалово" по автомагистрала "Струма".

пътни строители протест
БГНЕС

Служители на фирмата "Пътно поддържане" в Сливен блокираха за няколко минути пътят Сливен-София. Те настояха от Агенция "Пътна инфраструктура" да изплатят задълженията си към тях. По този начин се присъединиха към националния протест на браншовата организация в България. Хората държаха плакати с надписи "Да си пътищар е гордост, а не унижение", "Съжаляваме за неудобството, но държавата е в ремонт" и др.

Вече шести месец не сме получили нито един лев от АПИ за възложени от самата Агенция работи, каза пред БТА Любомир Георгиев, технически ръководител в "Пътно поддържане" в Сливен. Задълженията към сливенската фирма, която поддържа цялата републиканска пътна мрежа в областта, са над 50 милиона лева. На този етап протестът е само предупреждение, каза Георгиев, искаме нашият глас да се чуе от управляващите. Около 150 са работниците във фирмата, като там работят цели семейства. Засега не са спирани заплатите им, но фирмите изнемогват, започват да освобождават хора и да не могат да им плащат. С дейностите по пътното поддържане са ангажирани и редица подизпълнители.

Той посочи, че ако не получат исканото ще прибегнат до по-драстични мерки, съобразно закона. Под заплаха е пътното поддържане през наближаващия зимен сезон, за което са необходими средства за инертни материали, за машини и т.н. Възможно е пътищата да бъдат блокирани при първата поледица, предупреждават от бранша.

протест пътни строители
БГНЕС

Пътни фирми протестираха и на кръстовището на първокласния път Е-79 и второкласния път за Арчар край Видин. Мирният им протест започна точно в 16.00 часа. На кръстовището в сигнални жилетки и с плакати протестираха над 200 работници, представители на различни пътни фирми. Над 50 тежки камиона бяха разположени отстрани на кръстовището и не пречеха на движението. Протестът преминава без инциденти и без затваряне на входа и изхода на Видин, движението се регулира от пътни полицаи при спазване на обществения ред.

протест пътни строители
БГНЕС

Работници от "Пътни строежи", част от браншовата камара "Пътища", блокираха пътя Русе-Свиленград на изхода на Велико Търново за Южна България. Те излязоха на протест с искания Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ и държавата да осигурят средствата за зимно поддържане от януари до април 2021 година, да получат средствата за изработеното по договорите, да продължат да получават възлагане за работата по договорите, които са сключени. Според Румен Игнатов - един от управителите на дружеството, заплащане за зимното поддържане през януари, февруари и март не е постъпвало, а предстои ново зимно поддържане само след месец.

Няколко десетки пътни строители от хасковската фирма "АБ" взеха участие в общонационалния протест на бранша от 16.00 до 17.00 часа днес. Той се състоя на път I-5 Димитровград - Хасково до разклона за село Крепост. Снегорини и камиони на дружеството извършиха шествие, като направиха няколко обиколки по маршрута от пътния възел на I-5 и магистрала "Марица" до кръговото движение на няколко километра в посока Хасково и обратно. До блокада на инфраструктурата обаче не се стигна.