/ ThinkStock/Getty Images
За 22 март са планирани протестни дейности на работниците
Съкращения на около 70 процента от персонала предвиждат в дружеството "Автомагистрали - Черно море" в Шумен. Причината е, че все още не са получили от държавата заработените средства за ремонта на участък от автомагистрала "Тракия", това съобщиха от шуменската пътносторителна фирма.

Общото задължение към момента за обекта от страна на "Автомагистрали" ЕАД, чрез Агенция "Пътна инфраструктура", към шуменсктата фирма е 27,6 млн. лева.

Процедурата по масово съкращаване на персонал е предприета от 14 март. Предвижда се да бъдат освободени 530 работници - инженери, специалисти, машинисти, строителни работници.

"Въпреки положените усилия, фирмата не е в състояние да се справи с растящите цени и плащането на осигуровки и заплати. Към настоящия момент не са платени възнагражденията на персонала за декември и януари, като предстои плащането на заплати и за февруари. Необходимата сума за заплатите за трите месеца е 4,5 млн. лева. Въпреки нашите призиви за полагане на усилия и спешно предприемане на реални действия за запазване на трайните ни работни места, досега нищо не е направено", посочват от шуменската пътностроителна фирма.

Оттам допълват, че многократните опити за връзка с представители на държавата за изясняване на казуса са останали безуспешни.

Планирани са и протестни действия на работещите в "Автомагистрали - Черно море" в София на 22 март. От фирмата декларират изрично, че синдикалните действия на работещите нямат политически характер, а се борят единствено за правото си на труд и заплащане. 
 
БТА