Работниците на "Автомагистрали-Черно море" АД ще протестират на 10 декември пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с искане за пълно изплащане на дължимите им от държавата над 27,6 млн. лева за отдавна приключилия ремонт на дясното платно на участък от автомагистрала "Тракия".

Пътните строители от „Автомагистрали-Черно море“ получиха част от парите си

Това съобщи финансово-административният директор на фирмата Петя Стоянова. :Към протеста се очаква да се присъединят и работниците на "ИСА 2000" ЕООД, които имат да получават близо 19 млн. лева за ремонта на лявото платно на същия участък от автомагистралата - от Чирпан до Стара Загора, който е в експлоатация още от юли", отбеляза Стоянова.

По думите ѝ "Автомагистрали-Черно море" очаква да получи от държавата и над 10,5 млн. лева за приключилата рехабилитация на пътя в района на Русе и Кубрат, а "ИСА 2000" - над 29 млн. лева за извършено асфалтиране на пътя в района на Провадия и Айтос.

"Това са лотове, изпълнявани по Оперативна програма "Регионално развитие" от всяко едно от двете дружества. По тези два проекта, които фактически са приключили, разплащането е на 30-35 на сто, което също задълбочава финансовите ни проблеми", посочи Стоянова.

Примирие след протестите: МРРБ с обещание към пътните строители

"Заради липсата на средства се налага постоянно да предоговаряме плащанията си към електроразпределителните дружества, за да имаме поне ток. Много сериозен проблем е, че всички наши кредитори предявяват искания за плащания, както и, че заради липсата на ритмично изплащане на работните заплати, е възможно да напуснат фирмата наши специалисти. Подобни липсват на пазара на труда, а ние сме ги обучавали дълго време", каза Стоянова.

Тя каза още, че в момента "Автомагистрали-Черно море" работи с голямо притеснение по рехабилитацията на пътища по селата в региона, защото няма гаранции, че ще бъдат разплатени навреме.

По думите ѝ в управляваната от нея фирма са назначени 810 работници, а в "ИСА 2000" - над 420 души.
БТА