/ БГНЕС
През актуализацията на държавния бюджет за тази година общо 220 млн. лева ще отидат за покриване на част от натрупаните задължения на пътностроителните фирми.

Около идеята се обединиха депутатите от ресорната парламентарна комисия, които в присъствието на финансовия министър Асен Василев прекрояваха текстовете на второ четене на извънредно заседание.

БГНЕС

Парите са част от дължимите от Агенция „Пътна инфраструктура“ 1.3 млрд. лева към фирми от бранша. Останалата част от задълженията към фирмите ще се плащат на две равни вноски през 2022 и 2023 година, постигнаха консенсус депутатите.

Окончателното решение обаче ще бъде взето при предстоящото гласуването на текстовете в пленарната зала. Тази сутрин работници от пътностроителни фирми излязоха на протест пред сградата на Народното събрание, организиран от браншова камара „Пътища“.

Пътни строители на протест (СНИМКИ/ВИДЕО)

Строителите заявиха, че не са получавали заплати от два месеца, настоявайки държавата незабавно да разплати натрупаните задължения към изпълнителите на ремонтите и поддръжката на пътища.

Пред депутатите от комисията финансовият министър припомни, че проблемът със строителните фирми, давайки пример с „Автомагистрали - Черно море“, са всъщност договорите, направени с пътната агенция по Закона за обществени поръчки. Агенция „Пътна инфраструктура“ е направила възлагания над стойността на договорите със строителните фирми.

БГНЕС

Например, по договори за 20 млн. лева се правят възлагания за 200 млн. лева, каквато е масовата практика, посочи Василев, припомняйки, че това е незаконно, тъй като законът позволява възлаганията до 50% над стойността.

"Общата стойност на това, което ще бъде изработено до края на година и което все още не е разплатено, е 1.3 млрд. лева. Иначе възлаганията от АПИ към фирмите са за 3.7 млрд. лева, но дейности за останалата част няма", уточни още той.

Министър Василев увери още, че средствата, предвидени в актуализацията на бюджета са достатъчни за предстоящото зимно почистване и за останалите неотложни разходи.
БГНЕС