Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова даде брифинг по повод бюджетът на агенция "Пътна инфраструктура". Тя уточни, че бюджетът на АПИ е част от общия бюджет на държавата, като има бюджет за текущ ремонт и поддръжка и отделен бюджет само за АМ "Хемус".

"За 2021 г. са гласувани 382 млн. лв. за ремонт и поддръжка. Предишното ръководство на АПИ възлага по договори и със задания 1,5 млрд. лв., което е четири пъти по-голяма сума от предвидената. В стъпването на служебното правителство заварихме предвидените 382 млн. лв., разплатени до края на април", заяви Комитова.

Министър Виолета Комитова се обърна към протестиращите от „Автомагистрали - Черно море“

"За 1/3 от годината 382 млн. лв. са се покривали нужди по работата, която са извършвали фирмите. Срещали сме се с тези фирми и ги попитахме защо са работили без да са обезпечени договорите им. Те са работили предимно срещу аванси. Така било от няколко години. В края на годината получавали парите си с министерски постановления", обясни Комитова.

БТА

Тя представи данни от предходни години. През 2018 г. АПИ е разполагала с бюджет от 328 млн. лв. за текущ ремонт и поддръжка, а възлага работа на фирмите за изпълнението им в размер на 2 млрд. лв., които изплаща в края на годината. По думите ѝ обяснението било, че парите са били от излишъка на бюджета.

БТА

"През 2019 г. са били предвидени над 420 млн. лв., а са изплатени над 1,4 млрд. лв., а през 2020 са предвидени 339 млн. лв., като са разплатени над 1,7 млрд. лв.

Комитова: За ремонти на пътищата са необходими 1,5 млрд. лв. за тази година

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев определи като "лоша бюджетна практика да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане 1,5 милиарда. По думите му това е измама към фирмите. 

БТА

Министър Комитова допълни, че тези фирми ще продължат да работят по начина, по който са работили досега и да се надяват на излишъците от бюджета.