/ БТА
Служебният регионален министър арх. Виолета Комитова даде брифинг пред медиите по повод протеста на работещите в „Автомагистрали – Черно море“ АД. В него участваха и зам.-министър Захари Христов и ръководствата на Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" ЕАД.

„Това е една от фирмите, която работеше по отсечката Чирпан-Стара Загора. Отговаряше за ремонта на дясната лента в посока София—Бургас. Тази фирма работи по договор от 11 януари тази година. Договорът за първите 17 километра е трябвало да приключи на 25 март. На 24 март фирмата удължава срока си с анекс да го приключи на 19 април, а за останалата част от общо 40-те километра удължава срока си с анекс до 30 юни. След това завършва строежа на 17 юли, за което съм малко ядосана на фирмата, тъй като измъчихме всички български граждани точно в сезона на пътуването към морето“, посочи регионалният министър.  

Протест на „Автомагистрали-Черно море“ - блокада в центъра на София и ключови пътни артерии (СНИМКИ)

Изправени сме пред много сериозен юридически проблем с плащанията към „Автомагистрали – Черно море“ АД“. Те имат договор с нашето търговско дружество държавната компания „Автомагистрали“, който е в онази обща тема със свръхдоговорянето. Нашето търговско дружество си е позволило да извърши свръхдоговоряне и да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране. При тези договори, за които не е осигурено финансиране в бюджета, се нарушават множество закони. Ако имахме всичките пари, дори и да платим, ние влизаме в хипотезата да нарушим няколко закона“, обясни тя.

Виолета Комитова заяви още, че ще се обърнат към Прокуратурата, която да даде становище дали подписаният договор е състоятелен и дали МРРБ може да извършва плащания по него

Като друг казус за забавянето на плащанията министърът посочи и все още негласуваната от парламента актуализация на бюджета.

Комитова уточни, че „Автомагистрали – Черно море“ АД са свършили добре работата си, с изключение на закъснението в крайните срокове. По думите й в случая „Автомагистрали – Черно море“ АД са жертва. Тя припомни, че МРРБ иска бюджет от 1,5 млрд.лв., за да може ведомството да извърши всичките си разплащания.  

"Аз казвам на протестиращите, че те са си свършили работата, с изключение на това, че просрочиха срока и създадоха неудобство на гражданите. Те са станали жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне от нашето държавно търговско дружество "Автомагистрали", за което въпросите трябва да се насочат към бивши ръководители на нашите "Автомагистрали", на нашата агенция АПИ и на Регионалното министерство. Как са мислили да решат този въпрос, защото ние имаме много такива случаи, аз вече говорих и в Народното събрание. Не мога да кажа това измама ли е? Умишлена политика ли е? Нещо друго ли са имали предвид да направят предишното правителство. Два са проблемите тук. Дори да имаме пари, не знаем дали ако платим, няма да нарушим закона", завърши министър Комитова. 

Малко по-късно и в парламента ресорният министър потвърди становището си. 

Зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов уточни, че за първи път парите не са основният проблем по казуса. "Договорът е за 59 млн. лв., като "Автомагистрали" наемат 9 подизпълнителя на тази база. За две години, от август 2019 г., когато договорът е подписан, до момента, сумата е нараснала на 368 милиона. Договорът е 5-годишен. Договорът на "Автомагистрали - Черно море" АД и до момента извършените от тях дейнсоти са за 65 милиона, като общият договор за всички фирми е 59 млн. лв.", уточни той.