/ БТА
"Започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение", заяви служебният министър
"Цяла България е разкопана, започнати са безброй много обекти без финансово обезпечение", това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на парламентарния контрол.

Комитова изтъкна необходимостта от осигуряване в този бюджет на 1,5 млрд. лв. за тази година.

"Най-важното, с което се обръщам към вас, Народното събрание да позволи на който и да е министър или правителство да направи отклонение от ЗОП, защото не може един договор за 20 млн. лева с допълнителни задания да става 200 млн. лв.", каза министърът.

Тя даде пример с ремонт на път в Монтана за 13 млн. лева, като срокът за изпълнение е 31 май и към днешна дата са изпълнени 13 на сто от дейностите, и допълни, че по този път работи фирма, която е имала договор за 19,6 млн. лева и с допълнителните 17 задания договорът й е станал 26 млн. лева.

"При анализ на министерството на текущата поддръжка и ремонт на пътищата е установено, че през 2021 г. в бюджета на АПИ за този вид дейности са предвидени 382 млн. лева, а пътната агенция по тези договори поема ангажименти за 2,9 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева трябва да се усвоят тази година, а останалите през 2022 г. При анализа е станало известно, че тези пари ги няма планирани в бюджета за тази година", допълни още министърът.