Работещи в "Автомагистрали-Черно море" излязоха на протест в центъра на София и блокираха за около 2 часа движението пред сградата на Министерския съвет. Стигна се до блокади и протести и на ключови пътни артерии - пътен възел "Белокопитово" на автомагистрала "Хемус", „Тракия“ на 165-ти километър и пътя „Русе – Варна“.  

Причината - неизплатени около 37 милиона лева за ремонта на участък от магистрала "Тракия". До момента е забавено изплащането на заплати в размер на над 7,5 млн. лева и принудително е спряна работата във всички звена. Предстоят съкращения на служители. Според протестиращите през последния месец заплати не са получили близо 800 човека, като това продължавало вече четири месеца. Освен това плащанията към доставчиците на горива и строителни материали също закъснявали.

протест автомагистрали София
Георги Димитров

протест автомагистрали София
Георги Димитров

Протестиращите пред сградата на МС обвиниха строителния министър Виолета Комитова в дезинформация и лъжа. До това се стигна, след като ресорният министър на брифинг обясни, че фирмата е закъсняла с изпълнение на договор, свързан с магистрала "Тракия". Служителите на дружеството обещаха да ангажират европейските институции. "Не получихме отговорите, които очакваме", заявиха те.

Малко по-рано част от служители влязоха на среща в сградата на Министерски съвет, като обясниха, че са получили уверение, че още днес ще бъде разпоредено да започнат всички необходими действия. Целта е да се намери решение на казуса с неплатените им заплати в последните месеци. "Надяваме се да се намери решение на въпросите, които имаме от четири месеца", посочиха част от протестиращите.

Министър Виолета Комитова се обърна към протестиращите от „Автомагистрали - Черно море“

Около 300 работници на "Автомагистрали-Черно море" в Шумен блокираха пътния възел край с. Белокопитово около 10:30 ч. днес.

"Ще затваряме пътища, докато не ни платят парите", каза пред протестиращите Асен Тодоров от фирмата.

От полицията бе създадена временна организация на движение в района - през обходни маршрути. След като разбраха за това част от протестиращите решиха да се насочат към Велики Преслав, за да блокират движението в града, откъдето се пренасочваше част от трафика. До блокада на пътища в града обаче не се стигна, защото техни колеги от София междувременно са провели среща с министър Виолета Комитова, казаха пред репортер на БТА във Велики Преслав работници от фирмата.

По думите им от близо шест - седем месеца те не са получавали заплати, а незначителни средства под формата на аванси, а от около 800-те работници на фирмата, за месец са напуснали над 100 човека.

протест автомагистрали София
Георги Димитров
 

Над 100 служители и работници на "Автомагистрали - Черно море" се събраха на 165 км на АМ "Тракия" с плакати и скандирания "Искаме си парите", "Платете ни изработеното".

Протестът се охраняваше от сериозен брой служители на полицията и жандармерията, откъдето казаха, че протестиращите нямат разрешение за блокиране на автомагистралата и няма да бъдат допуснати на нея.

За около половин час демонстрантите блокираха пътя Русе - Варна, в района на кръстовище на изхода на крайдунавския град

"Декларираме, че протестите нямат политически характер, а се борим единствено за правото си на труд и заплащане. Очакваме отговорно отношение от държавните институции. Това е началото на гражданските ни и синдикални протести. Ще продължим до получаване на всички изработени с честен труд средства, за да запазим работните си места", заяви Пламен Петков, член на синдикалната организация на КНСБ . 

протест автомагистрали София
Георги Димитров

"Когато държавата не плаща задълженията си, дава лош пример на други в държавата, искаме парите си", скандираха протестиращите.

Те припомниха, че вече са имали среща със строителния министър Виолета Комитова, но без резултат.

протест автомагистрали София
Георги Димитров
 

Работещите се оплакаха, че вече не могат да плащат сметките си за ток, а от детските градини връщали децата им заради неплатени такси.

В декларация до президента, премиера и строителния министър протестиращите написаха, че настояват за плащане на дължимото.

И допълниха, че протестите ще продължат, докато получат парите си.

Документът беше внесен в трите институции.

протест автомагистрали София
Георги Димитров
 

Изпълняващият длъжността председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Ивайло Денчев заяви пред журналисти, че се търси законов начин да се изплатят дължимите на "Автомагистрали-Черно море" средства за ремонта на магистрала "Тракия" и допълни, че и актуализацията на бюджета би помогнала на "фирмите, на които нямаме превъзлагане, да платим нормално и да работи системата".

"Фирмата си е свършила добре работа, с изключение на това закъснение и неудобствата, които създаде на българските граждани, и в момента ние й създаваме неудобство, защото тя си търси парите", коментира служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. Тя добави, че фирмата е станала жертва на договор, който е свързан с наддоговаряне от държавната "Автомагистрали". Нашето търговско дружество си е позволило да дава работа на фирми, без да има осигурено финансиране в бюджета, допълни министърът. Това, по думите на министъра, поражда сериозен юридически проблем, защото такива договори с неосигурено финансиране са нарушавали множество закони.

Комитова заяви, че по тази причина ведомството ще отправи питане до прокуратурата доколко договорът е състоятелен и дали по него ведомството има право да плаща.

"
Ако имахме парите и платим, влизаме в хипотеза да нарушим няколко закона", заяви министърът и допълни, че в момента пари няма и се чака актуализация на бюджета. Министърът отправи упрек към предишните управляващи и попита как те са мислили да решат този процес, защото "в реалния живот аз, ако нямам пари, не си възлагам строителство".

Комитова каза още, че подобни случаи има много и напомни, че ведомството иска бюджет от 1,5 млрд. лева, за да си разплати всички сметки за тази година.

И в парламента ресорният министър потвърди становището си.