Протест на пътни строители пред сградата на Народното събрание и блокираха движението в центъра на София. От браншова камара „Пътища“ настояват да получат заплатите си, твърдят, че не са получавали пари от няколко месеца. 

Демонстрантите носят плакати с надписи: "Без път - няма посока!", "Не сме политическа дъвка", "Искаме си парите, няма да се откажем!". Протестиращите са облечени в светлоотразителни жилетки.

БГНЕС

Техните искания са в три направления: да им бъдат изплатени заплатите, също така да са възстанови дейността на пътищата в страната, както и да се изготви ясна стратегия за развитие на Републиканската пътна мрежа.

БГНЕС

Членът на Управителния съвет на браншовата камара "Пътища" Георги Кючуков заяви пред журналисти, че неразплатените от държавата средства към пътностроителните фирми за извършена работа през тази година са към 800 милиона лева. Работници съобщиха, че между три и пет месеца не са получавали заплати. В протеста се очаква да се включат поне 3000 души - работници от пътностроителните фирми. Кючуков каза още, че има дори неразплатени плащания от миналата зима за почистването на пътища. Той посочи, че има подписани договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, но регионалното министерство ги определя като незаконни.

"Дали ще бъдат почистени тази зима пътищата, ще зависи от плащанията по тези договори", допълни Кючуков.

БГНЕС

От българската браншова камара „Пътища“ посочват, че неколкократно са апелирали за диалогичност и конкретни решения по поставените проблеми в пътния бранш пред държавата, но до момента според организацията само се прехвърлят отговорностите между различни институции.

БГНЕС

„Ще проверя коя фирма представлява протестиращите строители, които са се събрали днес пред НС. За АМ „Хемус” са раздадени 1 милиард лева като аванси на фирми, които ще участват в строителството. Парите са във фирмите и са дадени преди 2 години. Нека те отговорят къде са тези средства. Съвсем малка част от тях са усвоени”, това каза регионалният министър Виолета Комитова пред NOVA

Комитова покани от телевизионния ефир, на публичен диспут, предшественика си Николай Нанков, за да говорят открито за АМ „Хемус“. Тази нейна покана е в отговор на това, че вчера Нанков заяви на брифинг на ГЕРБ, че назначената служебна министърка в момента: "Хал хабер си няма и от устройствени процедури и от това как се изпълнява един инфраструктурен проект".

БГНЕС