/ iStock/Getty Images
Два „зелени коридора“ за ваксинация срещу COVID-19 ще работят на 7 август в Русе. Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

Пет нови случая на COVID-19 в Русенско, вижте къде може да се ваксинирате

Целта е всеки, желаещ, да успее да се ваксинира без да му се налага да чака дълго, а също така това да се случи и в удобно за него време. В съботния ден без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни от 08.30 до 14.00 часа в изнесен пункт пред входа на ДКЦ-2, намиращо се на ул. „Рига“ 35, както и от 09.00 до 15.00 часа в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в града.

Имунизационните пунктове са снабдени с достатъчно количества от всички налични видове ваксини, така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и еднодозовият препарат на Janssen.

През следващата седмица също всеки делничен ден в Тубдиспансера ще има „зелен коридор“. Работното време на кабинета ще е от 09.00  до 16.00 часа В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система.

Над 1100 души са си направили бърз тест в манипулационната на ГКПП „Дунав мост“

Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Навсякъде се съблюдава за спазване на противоепидемичните мерки. Припомняме, че до момента в областта са извършени 56 325 имунизации, като повторна доза са получили 26 921 лица.

Само през вчерашния ден са поставени 409 ваксини, като 177 от тях са свързани с първа игла. През настоящата седмица средно на ден по около 200 души избират да се ваксинират срещу COVID-19 в Русенско.

Най-много ваксинирани с първа доза през последните пет дни е имало в сряда - 274. Поне на този етап не се наблюдава спад в броя на желаещите да се ваксинират в региона. Дори има леко увеличение спрямо предходната седмица. Общо поставените ваксини от понеделник до края на вчерашния ден в Русенско са 1759.