/ БТА
В момента обсъждат развитието на пандемията и необходимостта от нови мерки у нас
Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че страната ни е на прага на поредна COVID вълна, но все още се намираме в "зелена зона". Тенденцията обаче очертава, че от 7 до 10 страната ни вероятно ще влезе в "оранжевата зона", което означава второ ниво на опасност по брой заболели - над 100 на сто хиляди души на 14-дневна база, прогнозира Кацаров.

"Имаме разработен подробен план за всички нива на разпространение на вируса, планирани са всички необходими мерки по отношение на здравната система", заяви Кацаров.

500 нови случая на COVID-19 у нас, 14 души са починали

Страната ни е готова да посрещне следващата COVID вълна, категоричен е здравният министър. "Това, което не можем да променим - двата големи риска пред нас са ниското ниво на ваксинация, резултат от катастрофалното стартиралата ваксинационна кампания с липса на разяснителна кампания, липса на ваксини, което създаде нагласи, които много трудно се променят. Известни надежди дава сравнително високото ниво на ваксинирани хора, които са на над 60 години", каза още той.

Кацаров: 10 000 души са загубили живота си заради грешен план за ваксинация (ВИДЕО)

Спешно трябва да се актуализира бюджетът заради изчерпани средства за работещите на първа линия, както и за нуждите за системата при следваща вълна от коронавирус, каза още служебният министър на здравеопазването. Спешно се налага и актуализация на бюджета на НЗОК.

Тестове, предпазни облекла и дезинфектантите са достатъчни на този етап и не се налагат извънредни мерки за осигуряването им, увери Кацаров.

Това стана ясно на работна среща при президента Румен Радев за развитието на пандемията от коронавирус у нас и за необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

Колко време след ваксинация се постига най-високо ниво на защита срещу COVID-19

С доклади участват служебният премиер Стефан Янев, служебният вицепремиер по икономическите и социалните политики и министър на социалната политика Гълъб Донев, служебните министри на здравеопазването и на финансите - Стойчо Кацаров и Асен Василев.

В началото на срещата президентът поясни, че срещата има за цел да информира хората как правителството управлява кризата с пандемията и какви са мерките, които са в момента и които ще бъдат предприети на фона на увеличение на новите случаи на COVID-19 у нас, а не е за определяне и дискустиране на локдаун.

Какво трябва да знаем преди и след ваксинацията срещу COVID-19?

"Видяхме какво означава да се управлява неадекватно и некомпетентно при предишните вълни, с хаос на мерките", заяви Радев.

България в момента е на трето място в ЕС по смъртност, а на осмо място в света сред 222 държави, съобщи президентът и отбеляза, че това е много тревожно.

Целта е да не се затваря бизнеса и държавата, отбеляза Радев. "Не бива да затваряме бизнесите, защото някои от бизнесите може и да не отворят след това", заяви служебният министър-председател Стефан Янев.