Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените в ЕС/ЕИП ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от COVID-19, включително варианти като "Делта", като най-високото нивото на защита се достига след изминаването на достатъчно време - 7 до 14 дни, от деня, в който е поставена последната доза ваксина. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването, позовавайки се на информация от Европейската агенция по лекарствата.

С увеличаващото се разпространение на Делта варианта в страните от ЕС/ЕИП, от Европейската агенция по лекарствата и от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията силно препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс.

Какво трябва да знаем преди и след ваксинацията срещу COVID-19?

Тъй като ваксинационните кампании тепърва набират скорост в ЕС/ЕИП, в някои случаи може да бъдат направени препоръки за обмисляне на скъсяване на времевия интервал между първата и втората доза, в разрешените граници, особено при хора с риск от тежко протичане на COVID-19, които не са завършили препоръчителния ваксинационен курс.

Въпреки че ефикасността на всички ваксини срещу COVID-19, разрешени за употреба в ЕС/ЕИП, е много висока, няма ваксина със 100 процента ефикасност, което означава, че се очаква развитието на ограничен брой инфекции с COVID-19 сред хората, които са приключили препоръчителния ваксинационен курс. При развитие на инфекция обаче ваксините могат до голяма степен да предотвратят тежко протичане на заболяването и в голяма степен да намалят броя на хората, приети в болниците.

Колко време ще бъдем защитени след ваксинация?



enlightenedОт Здравно министерство посочва и какво още трябва да знаем за ваксинацията срещу COVID-19?

yes Ваксините срещу COVID-19 са безопасни и ефективни

yes Ваксинацията срещу COVID-19 е доброволна и безплатна

yes След ваксинация е възможно да получите очаквана нежелана реакция (отпадналост, болка в мускулите, главоболие, лека температура и зачервяване на мястото на инжекцията), но това е напълно нормално

yes Обикновено са необходими около 14 дни след поставяне на втората доза от ваксината, за да изгради тялото ви имунитет срещу COVID-19

yes Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще забравим за пандемията