/ Министерство на здравеопазването
Споделете с медицинския специалист, който ще извърши ваксинацията, ако имате специфични здравословни проблеми
В общественото пространство освен достоверна, базирана на научни данни информация за ваксините срещу COVID-19, все по-често се разпространяват неверни твърдения като тези, че ваксините водят до безплодие, че с тях в човешкото тяло се поставя чип, че не са минали клинични изпитвания, че имат опасни странични ефекти и други, информират от Министерството на здравеопазването. Основен канал за разпространение на т.нар. „фалшиви новини“ е интернет.

За да направите своя информиран избор, осведомете се от сигурни източници, каквито са Световната здравна организация, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, УНИЦЕФ, Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции и т.н.

Преди ваксинация:

iStock/Getty Images

Ако се колебаете дали да се ваксинирате, с оглед здравословното Ви състояние, консултирайте се с вашия личен или лекуващ лекар. Споделете с медицинския специалист, който ще извърши ваксинацията, ако имате специфични здравословни проблеми.

След ваксинация:

iStock/Getty Images

След ваксинация е препоръчително да останете 15 минути в близост до имунизационния пункт/кабинета на общопрактикуващия лекар, където е приложена ваксината.

Не се притеснявайте от страничните реакции! Те са нормални и показват, че организмът ви реагира на ваксината, като изгражда имунитет срещу заболяването.

Най-често проявяваните странични реакции след ваксинация са леки до умерени и отшумяват бързо. Такива са: болка на мястото на убождане, лека температура, умора, главоболие, болки в мускулите или ставите.

Счита се, че имате изграден имунитет срещу COVID-19 две седмици след завършването на ваксинационния цикъл.

Гражданите със завършен ваксинационен курс получават цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация.