България жертва възрастното поколение, посочи здравният министър
Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров от трибуната в Народното събрание.

Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, според служебният здравен министър.

Смъртността от COVID-19 е нараснала с над 20% в световен мащаб

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи той.

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. "България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други", Кацаров отчете, че това е голяма грешка, защото 80% от починалите от COVID-19 са хора на над 60 години.

Светът в хватката на новата Делта-вълна (ОБЗОР)

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, посочи Кацаров, защото с ваксинацията на възрастните хора се намалява рязко смъртността. Имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но така не се влияе върху смъртността, заяви още той.

Министърът обяви още, че според експерти втората грешка е коствала живота на 10 хил. души, починали по време на следващата вълна, която е преминала през март и април. Част от тези животи щяха да бъдат спасени, ако страната ни беше дала приоритет на възрастните хора, посочи Кацаров.

Георги Димитров

"България жертва възрастното поколение", посочи здравният министър. "Имунизирахме предимно младите и активните хора в продължение на 5 месеца, а най-уязвимите групи бяха изоставени. Това се промени едва в края на месец май, добави Кацаров.

Като друга грешка Кацаров посочи недобрата логистика. "Организацията в началото е трудна, ясно е, че ще има пропуски и неща, които във времето трябва да се поправят, но те не бяха поправени. Едва през май месец осигурихме доставката на ваксини на личните лекари".

200 нови случая на COVID-19 за последното денонощие у нас

Факт е, че сега има забавяне на ваксинацията в цялата страна в момента, но то може да се наблюдава в цяла Европа и САЩ.

За последната 2020 г. продължителността на живот в България е намаляла с година и половина. Това е "катастрофален резултат", обяви Кацаров.

Една от причините, довела до мащабно разпространение на вируса, е че са настанявани пациенти с коронавирус във всички болници едновременно. 

Здравният министър съобщи още, че е разработен единен протокол за поведение при коронавирус, достъпен за всички в страницата на здравното министерство, пусната е процедура за осигуряване на обществена поръчка на лекарства, изпаднали в дефицит по време на предишните вълни, осигурена е открита линия за доставка на ремдесивир, стартирана е забавена процедура за финансово подпомагане за ремонт и оборудване на COVID-отделения.