/ iStock/Getty Images
До края на месеца остава отворен „зеленият коридор“ за имунизация срещу COVID-19 в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе.

Два нови случая на COVID-19 в Русенско, вижте къде може да се ваксинирате

В пункта са осигурени и всички видове ваксини така че да може да бъде направен избор между иРНК и векторни препарати. Ваксините, които ще се прилагат са на Pfizer, Moderna, AstraZeneca, както и еднодозовата на Janssen, съобщиха от Областна администрация.

Това стана ясно от проведен разговор между областния управител Борислав Българинов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева.

Един нов случай на COVID-19 в Русенско

Ваксини без предварително записване на час ще бъдат поставяни утре от 09:00 до 14:00 часа в лечебното заведение. През следващата седмица всеки делничен ден в Тубдиспансера също ще има „зелен коридор“. Работното време на кабинета тогава ще е от 08:00 до 15:00 часа.

В останалите имунизационни кабинети продължават да се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система.

Имунизации се провеждат и от личните лекари. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци. Навсякъде се съблюдава за спазване на противоепидемичните мерки.

По последни данни до момента в областта са извършени 52203 имунизации, като повторна доза са получили 24900 лица. От началото на седмицата в областта са извършени 1302 имунизации, като малко над 700 от тях са били първа игла, което означава, че средно по около 150-170 човека на ден избират да се ваксинират срещу COVID-19.

„Зелен коридор“ за ваксинация в Русе

Не рядко има и по-засилен интерес, но пък например през почивните дни в повечето случаи желаещите да се ваксинират са по-малко от очакваното. По-късно през деня областният управител Борислав Българинов ще посети манипулационната за бързи антигенни тестове на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“.

Там той ще се запознае на място със създадената организация и ще разговаря с влизащите в България за трудностите, които срещат при преминаване на границата. Българинов е категоричен, че „зелените коридори“ ще продължат да работят и през следващите месеци, но според него в момента е най-подходящият период за имунизация, тъй като все още броят на заразените с коронавирусна инфекция е нисък, а освен това през есента хората са по-податливи на настински и грипове.