/ iStock/Getty Images
Министърът на образованието заяви, че само 30% от учителите са ваксинирани
Вече е в сила решението работещите в образователните институции, които се имунизират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да бъдат ползвани по желание наведнъж или поотделно след поставяне на първа или втора доза ваксина. Това заяви министърът на образованието Николай Денков на среща при президента Румен Радев, на която обсъдиха развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

Образователното министерство осъществява различни дейности, които имат за цел да се увеличи дела на ваксинираните в образователната система.

МОН издаде първите свидетелства за 70% ваксиниран персонал в училище

Проучване, направено в средата на юли, показва, че около 40% от директорите и само 30% от учителите са ваксинирани, което не е достатъчно. Това поставя на риск самите учители, отбеляза Денков.

Кацаров с прогноза: До 10 дни страната ни ще влезе в „оранжевата зона“

През 2020 г. са починали над 120 учители, съобщи Денков и добави, че за да не се повторят подобни трагични статистики, от министерството на образованието са започнали кампания, която се стреми да предаде към учителите най-важната медицинска информация за ползата от ваксините.

За нас е ключово обучението през новата учебна година да се проведе в максимална степен в присъствена среда, защото е много по-качествено, каза още Денков.