/ РИОСВ-Русе
Експерти по биологично разнообразие в екоинспекцията извършиха извънредна проверка в края на миналата седмица на състоянието на вековните дървета, растящи в двора на Катедрален храм „Света Троица“ в Русе.

Записани са цифрови координати на защитено растение в Русенска област

Поводът е запитване за отстраняване на опасни клони, които могат да компроментират покривната конструкция на храма или да бъдат опасни за посетителите. С това е спазена процедурата на Закона за биологичното разнообразие, в който е регламентирано, че грижата за защитените вековни дървета е на стопанина на имота, в който растат, и всякакви дейности по опазането им и извършване на санитарна поддръжка на дърветата се съгласуват с компетентния орган.

След като оцениха състоянието на защитените дървета - 2 конски кестена и 1 летен дъб, експертите на РИОСВ дадоха съгласие за извършване на необходимите мероприятия по подрязване на част от опасните клони.  
 
РИОСВ-Русе провери 139 обекта през месец март

На територията на РИОСВ в областите Русе, Разград и Силистра са съхранени 77 вековни дървета. Най-старите сред тях са 5 зимни дъба на възраст над 800 години, които се намират в землището на град Исперих. Най-многобройни са летните дъбове - 32.

Наличието им е доказателство за това, че в миналото тези територии са били покрити с обширни широколистни дъбови гори. Сред защитените дървета се срещат видовете зимен дъб, благун, полски бряст и бяла черница.

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

В област Русе има една вековна круша на приблизително 200 години, която е в землището на село Щръклево, община Иваново - в границата на природен парк „Русенски Лом”.

Интерес представлява вековната гледичия, която се намира в двора на ИСС „Образцов чифлик”.  Най-голямото дърво е летен дъб, намиращ се  в землището на село Кошов, община Иваново. То е с обиколка на ствола 5,97 метра, височина 30 метра и възраст над 200 години.