Находище на защитеното помещение
Находище на защитеното помещение
Експертите по биологично разнообразие записаха GPS координати на находището на застрашения растителен вид вълнестоцветно сграбиче (Astragalus dasyanthus). Това стана днес при проверка на терен за спазване на режимите в най-новата обявена през 2018 г. защитена местност „Стълпище“ на територията на РИОСВ-Русе.

Отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие

При проверката е констатирано, че растението е в активен цъфтеж, расте на туфи, високи около 50 см всяка. Със засичане на координатите се цели то да бъде откриваемо във фазите извън цъфтеж и да се проследят промените в находището във времето.

Няма следи от човешка дейност или посегателства. Вълнестоцветното сграбиче е установено в пасище край селищно образувание „Стълпище“ в близост до река Дунав. Предложението за обявяване на новата защитена територия е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) и се реализира по проект „Опазване на редки и застрашени растителни видове в България чрез изпълнение на дейности от утвърдени планове за действие“, финансиран от Предприятието за управление дайностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Съставен е акт на птицекомбината за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци

Вълнестоцветното сграбиче е сред най-редките представители на род Сграбиче (Astragalus) в България. Като вид с висока консервационна стойност той е включен в приложенията на Закона за биологичното разнообразие и в Червена книга на Р България, с категория „Критично застрашен”.

По критериите на IUCN е оценен като „рядък вид” в световен мащаб. Ареалът на вида обхваща северната част на Балканския полуостров. У нас са потвърдени 3 находища - в северна Струмска долина, в землището на гр. Бобошево, област Кюстендил; в Дунавска равнина, в землището на с. Комарево, област Плевен и в Североизточна България, в землището на с. Мечка, област Русе.