/ iStock/Getty Images
Очаква се около 70% от заведенията в Русе да отворят, макар и със силно ограничен капацитет. Това заяви председателят на местната структура на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Красимир Иванчев.

БГНЕС

Все пак доста от заведенията ще останат затворени, тъй като не разполагат с лятна градина или възможност за места на открито. При тези, които ще заработят ще бъдат спазени всички противоепидемични изисквания като отстояние от 2,5 метра между масите, на които може да има до 4 клиенти, носене на маски от персонала, дезинфектанти на всяка маса и почистване на повърхностите след всеки клиент.

Ресторантьорите искат по-малко отстояние между масите (ВИДЕО)

Според Красимир Иванчев, на тези собственици, които са се възползвали от мярката 60/40, ще им бъде по-трудно да започнат, тъй като трябва да запазят целия персонал при ограничен капацитет.

БГНЕС

Други собственици в Русе, като Пламен Манев, който има заведение в центъра на града, смята да задържи целия персонал, макар да работи с около 30-40% от капацитета на заведението.

БГНЕС

Според него, това най-вероятно ще наложи намаляване на заплатите за няколко седмици, докато се прецени как да продължи да работи. 
БГНЕС