"Ниското ниво на река Дунав е довело до понижаване на нивото на езерото Сребърна", съобщи Момчил Петров, експерт в РИОСВ-Русе.

"Традиционно дълбочината в най-дълбоките участъци достига до 3 метра, а сега е под два", обясни той. Това е естествен процес, който се наблюдава периодично през годините, тъй като езерото е относително плитко, с голяма площ и малко понижение във водния стълб води до пресъхване на части от него.

Възстановено е корабоплаването по Дунав за плавателни съдове с газене от 1,70 метра

„Това понижение на нивото е неблагоприятно за рибите, от друга страна е благоприятно за рибоядните птици, които лесно ги намират и се хранят с тях. През този период на засушаване се наблюдава ежедневно присъствие на розови пеликани. Имаме също чапли и корморани, които се възползват от ситуацията“, каза Момчил Петров.

Според него в резултат от рекордно ниското ниво на Дунав, в езерото не е постъпила вода от реката, която да доведе до изнасяне на част от наносите.

По тази причина в момента се изгражда допълнителен канал от западната страна на езерото, който ще го свърже още веднъж с реката. Това ще доведе до по-добра циркулация на водата.
БТА