Най-голямата суша в Европа от години доведе до едно от най-ниските нива на река Дунав от почти един век насам и разкри десетки германски военни кораби, натоварени с експлозиви и потопени по време на Втората световна война, близо до сръбския речен пристанищен град Прахово.

Корабите са сред стотиците, потопени по Дунав от черноморския флот на нацистка Германия през 1944 г. при отстъплението ѝ от настъпващите съветски сили, и все още затрудняват движението по реката при ниски нива на водата.

Тазгодишното засушаване обаче - разглеждано от учените като последица от глобалното затопляне - разкри повече от 20 кораба в участък от Дунав близо до Прахово в Източна Сърбия, много от които все още съдържат тонове боеприпаси и представляват опасност за корабоплаването.

Нивото на река Дунав остава критично ниско, край Видин акостират круизни кораби

"Германската флотилия е оставила след себе си голяма екологична катастрофа, която заплашва нас, хората от Прахово", казва 74-годишният Велимир Трайилович, пенсионер от Прахово, който е написал книга за германските кораби.

Работниците в местната риболовна индустрия също са изложени на риск, включително от Румъния, която се намира точно от другата страна на реката.
Месеци на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик по жизненоважни артерии в други части на Европа, включително в Германия, Италия и Франция. В Сърбия властите прибягнаха до драгиране, за да поддържат отворени плавателните пътища по Дунав.

При Прахово някои от корабите са стеснили плавателния участък в този сектор на Дунав от 180 метра на едва 100 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите все още се отличават с кули, командни мостове, счупени мачти и изкривени корпуси, докато други лежат предимно потопени под пясъчните брегове.

През март сръбското правителство обяви търг за спасяване на корпусите и отстраняване на боеприпасите и взривните вещества. Цената на операцията беше оценена на 29 млн. евро (30 млн. долара). 
БГНЕС