Нивото на река Дунав продължава да е критично ниско и в първия български участък на реката, съобщиха от "Пристанище Видин".  

По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото край Ново село на километър 833-ти бе минус 26 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да продължи да се понижава. Край село Гомотарци водният стълб е минус 137 см, а при Дунав мост 2 на километър 796-ти нивото е 17 см.

Румъния отпуска над 1,9 млн. евро за спешно драгиране на река Дунав

Подобна е ситуацията и в останалите български участъци на Дунав, както и в дунавски държави, като маловодието е обхванало цялата река. По думите на капитани на кораби стотици са самоходните и несамоходните плавателни съдове на стоянка, които изчакват в българо-румънския участък на река Дунав заради много ниското ниво. 

Независимо от ниското ниво на река Дунав край Видин продължават да акостират круизни кораби. На видинското пристанище хвърлиха котва два пътнически кораба с чуждестранни туристи на борда.

Специалистите обясняват, че тези кораби имат газене от 1,20-1,30 метра. От началото на туристическия сезон - средата на месец март до днес, на видинското пристанище са акостирали, въпреки ниското ниво на реката, 215 круизни кораба, а от началото на юли до днес - над 74 кораба, показва справка на "Пристанище Видин“.
БТА