"Възстановено е корабоплаването в българо-румънския участък от река Дунав за плавателни съдове с газене от 1,70 метра", съобщи директорът на дирекцията "Речен надзор - Русе" към агенцията "Морска администрация" Иван Жеков.

По думите му причина за това са извършените драгажни дейности, свързани с удълбочаването на фарватера - плавателния път край островите Белене и Батин, които са най-критичните места в българо-румънския участък.

Нивото на река Дунав при Русе е на сантиметър от рекорда за най-ниски води (СНИМКИ)

В тези райони все още се преминава с ограничени габарити на корабните състави. "Не можем да говорим все още за нормално корабоплаване. Това ще бъде факт, ако до българския участък достигне част от вълната, която в момента преминава през Сърбия, както и ако има валежи в големите притоци на Дунав - Драва, Тиса и Сава", обясни Жеков. 

По данни на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото на река Дунав при Русе днес е минус 64 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то се повиши с 23 см и да достигне минус 41 см спрямо условната кота "нула". 
БТА