/ iStock/Getty Images
Американци от Екип за гражданско сътрудничество, рота "Браво", 415-и батальон, посетиха Кризисния център за жертви на домашно насилие в Стражец, съобщиха от областната администрация в Разград.

Началникът на екип 1521 в организацията капитан Даниел Майуро се е срещнал и разговарял там с двамата заместник-областни управители Драгомир Златев и Найден Късов. Домакин е бил изпълнителният директор на неправителствената организация "Център за съзидателно правосъдие" Георги Милков.

В Областната социална карта има заложена такава социална услуга за настаняване на жертви на домашно насилие, очаква се отговор от Министерството на труда и социалната политика, като от областната администрация се надяват предложението им да бъде одобрено. Късов е уточнил, че сградата е собственост на община Разград и в правомощията на местната власт е да реши как ще се процедира по казуса.

В Ямбол започва изграждането на Кризисен център за жертви на трафик и насилие

Заместник-областният управител Драгомир Златев е благодарил на капитан Майуро за сериозната американска инвестиция в Стражец и му е пожелал да се справи с всички предизвикателства, които стоят пред него, за да може Кризисният център да започне работа.

Основният ремонт на триетажната сграда за създаване на убежище на жертви на насилие в семейството е завършен през септември 2019 година. Финансирането е осигурено с подкрепата на Посолството на САЩ по проектно предложение на "Център за съзидателно правосъдие" и "Център за подкрепа на жени в село Стражец".

Проектът е на стойност 254 000 щатски долара, като това е най-голямата социална инвестиция в община Разград. Сградата е основно реновирана и оборудвана с климатични системи за отопление на всеки етаж, посочват от областната администрация.
БТА