/ Дарик Пловдив
Започва строежът на сцената за откриването на Пловдив ЕСК
100135
Започва строежът на сцената за откриването на Пловдив ЕСК
  • Започва строежът на сцената за откриването на Пловдив ЕСК
Започва строежът на 30-метровата сцена за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019, която ще бъде издигната на бул. „Цар Борис III Обединител“ в града. Тази сутрин в Пловдив пристигнаха първите 6 от 30 тира с частите за кулата, на която на 12 януари ще се състои спектакълът „Ние сме всички цветове“.

сцена ЕСК Пловдив
Дарик Пловдив

Задръствания в Пловдив: Затварянето на централния бул. "Цар Борис lll Обединител" изнерви шофьорите (СНИМКИ)

На пътното платно вече са разтоварени материалите, с които тя ще бъде построена. Утре ще бъдат положени основите, които разпределят тежестта, така че да не навреди на пътната настилка.

сцена ЕСК Пловдив
Дарик Пловдив

След това ще бъдат издигнати поетапно шестте нива на сцената. На място минават почистващи машини, а работата се координира между немската компания организатор “Phase7” и представители на местните институции. Лично артистичният директор на германската компания Свен Сьорен Байер наблюдава работата на екипите, заедно с техническия ръководител Щефън Фукс. 

сцена ЕСК Пловдив
Дарик Пловдив

Над 30 събития през уикенда, в който откриваме ЕСК

В началото на януари ще пристигнат останалите части и съоръжения, от които ще бъдат изградени два подиума с дължина 100 метра, височина 3 метра и широчина 4 метра. Материалите са на швейцарска компания, но пристигат от Германия. 

сцена ЕСК Пловдив
Дарик Пловдив

Зашеметяващата 30-метрова кула, осигуряваща видимост от 360 градуса, тежи 200 тона заедно с участниците. Параметрите й са съобразени с всички изисквания за безопасност и съгласувани със съответните органи. 360 градусови екрани ще бъдат разположени на сцената и допълнени от мултимедийни елементи по подиумите.

сцена ЕСК Пловдив
Дарик Пловдив

Кулата има капацитет да побере едновременно 1500 участника и да предостави на зрителите добра видимост към зрелищния спектакъл, съобщи артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. 

Тази сложна конструкция е единствена по рода си и е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Техническото обезпечаване е поверено на българската компания Joker Media Rental.

С помощта на 350 осветителни тела, кулата ще бъде превърната в своеобразен светлинен символ. За строежа ѝ са ангажирани 200 човека. 

Чуйте повече в звуковия файл: