/ DarikNews
С 10% ще бъдат вдигнати най-ниските заплати в община Пловдив. Това съобщи днес пред журналисти кметът Здравко Димитров. Причината е вдигането на минималната работна заплата с 10 на сто, допълни зам.-кметът по финанси Илия Кирчев. По думите му с десетте процента ще се компенсират общинските служители, чиито заплати почти ще се изравнят с минималната. Увеличението обаче няма да надхвърля 100 лв., подчерта той. 

Със 17 на сто се вдигат и учителските заплати в общината. 

Общинският съвет в Пловдив гласува за нов 120-милионен заем, вдига такса смет и данък МПС

Няма да се увеличават обаче кметската заплата и тази на заместниците, както и на районните кметове. Въпреки изявленията преди няколко дни, че ще има увеличение и на заплатите на ръководния екип на общината, днес стана ясно, че това няма да се случи. 

Не е нормално в година, в която увеличаваме данъците, да си вдигаме заплатите, подчерта Илия Кирчев. "Въпреки това трябва много ясно да ви кажа, че нашите заплати - на кмета, заместниците и районните кметове, идват от държавния бюджет и можем да си ги увеличим, без това да бръкне в джоба на данъкоплатците", добави той. 

60% от размера на министерска заплата ще получава кмета на община Кюстендил

Кметът Здравко Димитров пък заяви, че даже не знае какъв е точният размер на заплатата му, тъй като още не е вземал възнаграждение от общината. Зико допълни, че ставало дума за около 1300 лева, но не беше сигурен. 

Кметската заплата в Пловдив в продължение на два мандата беше замразена от предишния кмет Иван Тотев. Един от мотивите му беше, че за нея са вързани заплатите на шефовете на дирекции и на заместник-кметовете, както и възнагражденията на общинските съветници. Така пловдивският кмет е с една от най-ниските заплати в страната.