Общински съвет
Общински съвет / Дарик- Кюстендил
60% от размера на  министерска заплата ще получава кмета на община Кюстендил Петър Паунов, гласува Общински съвет.Предложението на четирите постоянни комисии към Общински съвет беше за 80 % от размера на  министерска заплата и да се актуализира всеки декември.Внесената докладна за разглеждане беше без вписана в нея сума.При дебатите общинският съветник Младен Ризов също предложи кметското възнаграждение да е 80 % от министерска заплата,това обаче не се прие.
„Не говорим тук за суха сума ,работата на кмета е колосална и заплатата не е предмет на обсъждане.Заплатата трябва да съответства на нашата работа.Аз и комисията гласувахме това предложение.Винаги съм казвал, че администрацията трябва да получава по- високи заплати.Тези пари ,които ги получава са смешни, защото не могат да издържат семействата си,трябват повече пари за администрацията , те работят и ние работим.Кмета трябва да отговаря за това възнаграждение.Преди се беше отказал от заплатата си, надявам се сега да не се откаже, както аз няма да се откажа от моята заплата“, заяви Младен Ризов.
Общинският съветник Валери Йовев предложи възнаграждението  на кмета да бъде 60 % от министерската заплата.
„Хубаво е да се дава, но трябва да има от къде да се взима.Анализ на това не можем да направим, защото предстои приемане на бюджета.Даваш нищо, което имаш.Няма как да го защитим пред гражданите, всеки един от нас сутрин става и се гледа в огледалото и се пита каква работа свърших- за 5, 50 или 500 лв.Смятам че 3000 лв. е нормална заплата, на никого не му стигат парите, но ние трябва да се разполагаме спрямо нашата кошница.В частния сектор хората знаят, че да  дадат първо трябва да изкарат .За мен на този етап е рационално 60%, при по- големи приходи може да се актуализира“, коментира Йовев .
Неговото предложение за 60% от министерска заплата бе прието, при дебата и гласуването не участваше кмета Петър Паунов. Той коментира след решението на Общински съвет:
„Докладната е внесена защото има разминаване между моето възнаграждение и на част от администрацията, които получават по- високи възнаграждения от мен .
Анализът на възнагражденията е анализ за цялостното състояние на доходността в региона.Тъкмо за това е и привличането на инвестиции и повишаването на платежоспособността на съгражданите ни.Затова е и стремежа към участие в повече европейски програми, създаване на по- добра среда, всеки един от нас участва в битката да върнем нашите съграждани и приятели, които работят или живеят другаде.Ние в Кюстендил имаме да си връщаме 10 000 души поне, да работят, да инвестират тук.Това е цялостната ни концепция и ви уверявам, че работим свръхконцентрирано при максимално отговорно разпределение на всяка стотинка, така че да стигне до всеки нуждаещ се.Затова мотивацията е огромния ресурс.И когато дойде време да гласуваме докладни за приватизация, възможностите и условията за привличане на инвеститори, тези неща вървят ръка за ръка.Ние акцентираме на привличането на инвестиции.Има първи стъпки в леката промишленост, по- малко да говорим за продажби, а за привличане на инвеститори, което става чрез приватизационни сделки.Инвестицията при СВ. Димитър е върху пустеещ общински терен.За 2 дка платиха повече от 300 000 лв. на общината и идва тук престижна чужда верига, която променя облика на района“, заяви Петър Паунов.