/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Роми се изнасят от Войводиново, бутат най-опасните постройки
100235
Роми се изнасят от Войводиново, бутат най-опасните постройки
  • Роми се изнасят от Войводиново, бутат най-опасните постройки
Над 20 роми са започнали да изнасят багажа си и от Войводиново, съобщи началникът на пловдивската полиция старши комисар Атанас Илков. Те напускат махалата, която опустя след инцидента с пребития в селото 33-годишен Валентин Димов - командос от специалните сили . 

15 са опасните постройки във Войводиново

Съставени са им 11 акта по Закона за гражданска регистрация и 1 по Закона за личните документи. От вчера има издадени 16 констативни протокола от Община Марица. 15 са опасните постройки, които са описани от админстрацията, от Пожарната и от представители на ЕВН, които подават електроенергия в района.

Роми се изнасят от Войводиново, бутат първо най-опасните постройки

Жителите на ромската махала са се снабдявали с ток нерегламентирано чрез опънати кабели, които са висели между обитаемите от тях дървени сгради. Това е много опасно не само за тях, а и за съседните къщи. Затова в съвсем кратък срок опасните постройки ще бъдат премахнати, а за останалите ще се чака да изтече законовият срок за обжалване, каза още шефът на полицията в Пловдив.

Жителите на Войводиново излизат на трети пореден протест

От думите му, стана ясно още, че проверките на общинската администрация относно незаконното строителство ще продължат и занапред. Старши комисар Илков беше категоричен, че органите на реда ще продължат да осигуряват обществения ред в селото и няма да попуснат ескалация на напрежението и безредици.

Припомням, че тази вечер жителите на Войводиново излизат на пореден протест. Хората настояват за справедливи наказания на нападателите от ромски произход, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите.

Междувременно, от Община Марица съобщиха, че събарянето на незаконните къщи в Войводиново ще започне след час.

Още чуйте в звуковия файл.