/ Община Асеновград
Благодарение на безбройните дарители ще могат да бъдат закупени консумативи и оборудване.
Започна ремонта на новото крило на МБАЛ - Асеновград, съобщиха от общината. По предложение на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, Общинският съвет в града отпусна средства за довършване крилото, което вече 20 години стои недовършено и не се ползва. С решение на местния парламент бяха отделени 290 000, за да се обособи специално отделение, в което да бъдат настанявани леки и средно тежки случаи на граждани, заразени с коронавирус COVID-19. Идеята е да не се смесват инфекциозно болните и пациентите с други заболявания, които посещават лечебното заведение.

Ливанец оборудва с легла болницата в Асеновград (ВИДЕО)

На този етап за прием на болни от коронавирус инфекцията е обособено Първо вътрешно отделение. То се намира на третия етаж и идеята е при постъпване на заразен да не се карантинира цялата болница.

Община Асеновград

Според предварителната план-сметка за строително-монтажните работи ще са необходими около 265 000 лева. Предстои да се закупи и оборудване. Според плановете, в отделението ще бъдат разположени 22 легла, като стаите ще са със самостоятелен санитарен възел. Предвидено е да се изгради 1 помещение с 6 интензивни легла с респиратори за реанимация на по-тежките случаи, включително и друго необходимо оборудване. Ще има и още 8 стаи с по 2 легла за по-леки случаи.

Ще бъдат създадени манипулационна и помещения за лекари и медицински сестри. Обособени ще бъдат и още два сектора - чист и инфекциозен, според изискванията на Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Пловдив,  за да не се разпространи заразата, докато медицинският персонал преминава през помещенията. Медиците ще работят при голямо натоварване, за което са им осигурени санитарни и помощни помещения.

Гласуват 290 000 лв. за ремонт на "новото крило" на болницата в Асеновград

При направена справка става ясно, че един респиратор се продава за около 30 000 лева - 50 000 лева или по-скъпо. Най-големият  проблем, според управителя на МБАЛ - Асеновград д-р Иван Червенков, е набавянето на оборудване, тъй като търсенето на апарати е голямо в световен мащаб, а няма достатъчно производство. Той съобщи, че още преди време е поръчал и платил на 50% респиратор, който по всяка вероятност ще се забави заради създалата се ситуация. Към момента болницата разполага с 3 дихателни апарата в изправност. Червенков посочи, че е твърде възможно до 2-3 седмици, при усилен труд, отделението да бъде готово за ползване.

Община Асеновград

Отделно от отпуснатите от общината средства, са направени и дарения от благодетели. Сумата надхвърли 325 000 лева, само в рамките на няколко дни. Парите ще бъдат ползвани за закупуване на апаратура, лични предпазни средства за медицинския персонал, защитни консумативи, медикаменти.

Две комисии ще следят за отчетността на средствата. Едната е към МБАЛ - Асеновград и ще съблюдава какво е необходимо и на каква цена ще се закупува. Другата комисия ще отговаря за разходването на средствата, от страна на Общинския оперативен щаб.

Добрият пример: Само за денонощие събраха над 150 000 лв. за болницата в Асеновград

В момента строителните дейности в лечебното заведение се провеждат при стриктно спазване на хигиенно-санитарните изисквания, според заповедта на министъра на здравеопазването. Очаква се цялостният ремонт да приключи до 2 седмици.

МБАЛ-Асеновград се нуждае спешно от респираторни апарати

Болницата в града очаква доставка на 50 еднократни предпазни костюма, които струват по 30 лева без ДДС всеки. Закупени са и еднократни маски, шлемове, калцуни. Направени са и дарения на лични предпазни материали.