Най-големият дарител в Пловдивска област се оказа ливан
Най-големият дарител в Пловдивска област се оказа ливански гражданин от Асеновград. Мъжът, който от 30 години живее и работи у нас дари 100 хиляди лева  на местната  болница за изграждане на Инфекциозно отделение, в което ще се лекуват пациенти с коронавирус. Бизнесменът е готов да дари още половин милион лева за закупуване на апаратура и медицински консумативи, които ще помогнат за лечението на COVID-19, предава NOVA.

Запознайте се с Абед Хасуун - един от големите предприемачи в Асеновград. Произвежда металообработващи машини, които изнася зя цял свят. Ливанският гражданин, за който Асеновград от 30 години е роден дом, първи се отзовол на призива да помогне на местната болница. Казва, че мотивът е само един - човещина.

"Моята съпруга е българка и децата ми са българи. За мен България е майка, а Ливан - баща. Колкото обичам бащата, толкова обичам и майка ми", заяви бизнесменът Абед Хасуун.

Вече е поръчал и заплатил всичките 40 легла, необходими за новото отделение на болницата. Приготвил е и още средства, които ще дари за нуждите на местните лекари."Имаме отделени пари 500 хиляди лева. Ще бъдат на етапи да снабдим болницата и екипа с необходимите за лекарите неща, по най-бързия начин", каза още бизнесменът.

Като собственик на заводи в Асеновград, Тайланд и Ливан, в които общо се трудят 3 хиляди души, казва, че сега най-важен е човешкият живот. Бизнесът и пазарите са на втори план. Затова е освободил в платен отпуск половината си служители, предимно тези, които са над 50 и 60-годишна възраст. Инженерният състав и голяма част от администрацията работят от вкъщи, а тези в цеховете спазват хигиенните изисквания.

"Повече от един човек в стая е забранено. Нашата дейност е повече инженеринг. Имаме хора от чужбина и от Италия, които работят оттам в момента. Остана само един тук. Имаме хора то Линван, имаме хора от Индия. Човекът е най-ценното нещо, работа днес няма, утре ще има", заяви той.

Ливанският бизнесмен е готов да направи и още една по-смела стъпка- единият етаж от новостроящата се административна сграда на фирмата да превърне в болница с 50 легла. "Към 1200 квадрата, там може 50-60 легла да сложим. Това е план Б, ако се одобри, ще я оборудваме веднага", каза той.

Преди 30 години в Асеновград го довели приятелите му, ливанци, които сега са лекари на първи линия в столичната Света Анна и военната болница в Хасково. Тук Абед среща и голямата си любов – българка, от която има две деца.

В болницата в Асеновград кипи трескав ремонт за новото отделение. Дарението ще отиде за закупуване на медицинска апаратура. "В отделението са предвидени три легла за интензивно лечение. Леглата са по-специфични. Те са многофункционални, реанимационни легла. Предвидени са пари за три респиратора, както им казваме апарат за провеждане на изкуствена белодробна вентилация, това са монитори за наблюдение на жизнените функции", каза д-р Иван Червенков - директор на "МБАЛ - Асеновград".

Кметът на Асеновград Христо Грудев гарантира за прозрачност на всички дарения. "Парите ще бъдат разходвани правилно, целесъобрзано в интерес на всички наши съграждани", каза още Грудев.

Лекарите, които са на първа линия срещу опасния вирус, днес намират все пак сили, за да кажат.