Премиерно представление на операта Макбет
Премиерно представление на операта Макбет / Ваня Трингова/Дарик радио-Пловдив
Премиерно представление на операта "Макбет"
76184
Премиерно представление на операта "Макбет"
  • Премиерно представление на операта "Макбет"

Почитателите на оперното изкуство ще имат удоволствието да се насладят на един от шедьоврите на Джузепе Верди - операта „Макбет“, по едноименната трагедия на Уилям Шекспир.

„Макбет“ ще бъде изпълнена за първи път в Пловдив, а премиерното представление е тази вечер от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“.
„Макбет“ показва изключително сходство с Шекспировия текст и е една от най-напрегнатите и внушителни опери на Верди. В много от сцените се появяват вещици, които предсказват съдбата на Макбет, а лейди Макбет е с демоничен характер.

Диригент на операта „Макбет“ на Верди ще бъде маестро Лучано Ди Мартино, режисьор – Нина Найденова, сценограф – Борис Стойнов. На сцената ще се качат солистите Петър Данаилов и Таня Иванова в ролята на лейди Макбет, както и Пламен Кумпиков, Ивайло Михайлов, Марк Фаулър, Евгения Ралчева и оркестърът и хорът на Държавната опера в Пловдив.

Новата интерпретация на операта е реализирана от Държавната опера в Пловдив съвместно с Италианския културен институт в София, а второто представление ще се играе на 18 ноември.

Броени дни преди премиерата на „Макбет”, пловдивската опера отвори врати за всички, които искаха да се докоснат до творческия процес и създаването на мащабното оперно представление. Зрителите имаха възможност буквално да надникнат в „кухнята” на постановката и направиха разходка зад кулисите заедно със солистите от „Макбет”.

"Черешката на тортата" за публиката бе част от режисьорската репетиция на Нина Найденова.

Нашето желание е чрез изкуство да говорим за важните проблеми на деня, да ги съпреживеем чрез емоции, чрез музика и силен драматургичен текст, заяви Нина Найденова.

Какво още каза Нина Найденова, можете да чуете в прикачения файл: