Монети от европейските земи
Монети от европейските земи / netinfo
Изложбата “Монети от европейските земи“ ще бъде открита днес в Смолян. Експозицията ще бъде изложена в Регионален исторически музей „Стою Шишков” и е по повод Международния ден на музеите и Европейската година на културното наследство.

Изложбата включва два модула – фотодокументален и веществен. Във фотодокументална част са представени основните етапи в развитието на древното монетосечене, включително двата големи дяла в нумизматиката – гръцка и римска. Акцент са търговските връзки на Среднородопския регион с градовете по Беломорското крайбрежие. Включени са и най-големите колективни монетни находки, съхранявани в Смолянския музей. Показват се и малко известни факти за различни аспекти на паричното производство и обръщение.

Във веществената част от изложбата ще бъдат експонирани 50 монети на градовете Абдера, Калатис, Истрос, Дерахион, на островите Тасос и Евбея; византийски фолиси и стаменони; венециански грошове; западноевропейски монети от ХVІІІ-ХІХ в., както и румънски, гръцки и италиански монети от първата половина на ХХ в.

Автори на изложбата са д-р Николай Бояджиев и Маргарита Люнчева – уредник-археолог.

Днес ще бъдат връчени и грамоти на 17-те дарители на музея през последната година.

Утре пък, за 11-ти пореден път Регионален исторически музей „Стою Шишков” – Смолян ще се включи в европейската инициатива „Нощ в музея”. Гражданите и гостите на града ще могат да се насладят на разнообразната музейна програма. Тя започва в 18.00 ч. и ще продължи до 00.00 ч. с широко отворени врати за безплатни посещения до постоянната експозиция и временните изложби.